Ondernemend Friesland nieuws

Advocaat Jacqueline Brouwer vestigt zich in Bolsward

Advocaat Jacqueline Brouwer vestigt zich in  Bolsward

Ze is er net niet geboren, maar wel getogen. Bolsward en Jacqueline Brouwer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens haar studie woonde ze in Utrecht en Groningen. Vervolgens voerde haar werk haar naar de omgeving Alkmaar en sinds enkele jaren is ze weer terug in Fryslân, waar ze sinds januari van dit jaar een eigen praktijk runt: Brouwer Advocatuur. Gevestigd in een fraai hoekpand in de binnenstad van Bolsward.

Wat is de reden om na al die jaren in Noord-Holland terug te keren naar Bolsward?

“Bolsward is mijn stad. Ik heb in diverse plaatsen gewoond en aan de andere kant van de Afsluitdijk gewerkt in Alkmaar, Opmeer en Hoorn. Ik woon al weer een groot aantal jaren in Bolsward, maar het iedere dag heen en weer pendelen begon ik te tijdrovend te vinden. Ik vind het belangrijk om dichter bij mijn kinderen te werken. En ik moet zeggen: het is héérlijk om binnen vijf minuten al op kantoor te zijn, nadat de kids naar school of opvang zijn gebracht.”

 

Wat is zijn de specialiteiten van Brouwer Advocatuur?

“Ik heb de specialisatieopleiding (Grotius) Onroerend Goed gedaan. Ik ben dan ook gespecialiseerd op het vakgebied Vastgoed- en bouwrecht. Daarnaast behoren de rechtsgebieden Ondernemingsrecht, Huurrecht, Contractenrecht en Algemene voorwaarden, Aansprakelijkheidsrecht, Letselschades en Insolventierecht tot mijn specialisaties.”

 

Dit zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de meer mediagenieke strafrechtadvocatuur, niet direct rechtsgebieden die dagelijks de krant of de televisie halen?

“Nou, vergis je niet. In de media is toch regelmatig te lezen over deze rechtsgebieden. Ik noem een ingestorte bouwwerk zoals een parkeergarage, de problematiek met hennepteelt in gehuurd bedrijfsonroerend goed, schades als gevolg van hypotheekfraude en zo kan ik wel doorgaan.

 

Het zijn ontzettend boeiende rechtsgebieden waarbij geen zaak hetzelfde is. Bovendien bedien ik zowel op de zakelijke als de particuliere markt. Ik behartig dan ook de belangen van bijvoorbeeld bouw- en aannemersbedrijven, projectontwikkelaars, makelaarskantoren en dergelijke in zaken waarbij problemen zijn ontstaan in de bouw of bij de verkoop van onroerend goed, maar ook de belangen van bijvoorbeeld een particuliere huurder die mij verzoekt zijn huurcontract en de daarbij behorende algemene voorwaarden te checken op juistheid. In het ene geval kan het om enkele honderden euro’s gaan en in het andere geval praat je zomaar over claims van tonnen. Voor mij als advocaat maken die bedragen overigens niets uit. De juridische merites van een zaak staan bij mij voorop.”

 

Als advocaat in letselschadezaken heb je vaak met veel leed te maken. Toch moet er altijd enige zakelijke afstand tussen de geëmotioneerde cliënt en zijn advocaat blijven bestaan. Is dat lastig?

“De emoties in zulke zaken kunnen inderdaad hoog oplopen, maar ook een dergelijke zaak dien je professioneel te benaderen. Dan komt het natuurlijk tóch nog geregeld voor dat sommige letselschadezaken ’s avonds nog weleens door je hoofd spelen. Ik ben ook maar een mens. Het is ook niet niks als je een gezin bijstaat, waarvan de vader is verongelukt op een bouwwerkplaats of waarbij iemand dermate ernstig gewond is geraakt dat hij z’n verdere leven afhankelijk is van een rolstoel. Of een peuter, die als gevolg van een hondenbeet voor het leven getekend is. Het leed kan ik nooit wegnemen, maar ik kan wel proberen het te verzachten door mijn cliënten te laten merken dat ik er voor ze ben. Het is dan in eerste instantie mijn taak om hen te ontzorgen. Dit kan door bijvoorbeeld een voorschot op de schade te claimen, omdat er een deel van het inkomen wegvalt. Verder kan ik ze bijstaan bij verschillende verzekeringsperikelen en daarbij de marsroutes voor ze uitstippelen.

 

Wat is het mooie aan dit vak?

“De afwisseling. Wanneer ik ’s ochtends naar kantoor ga weet ik over het algemeen niet wat de dag mij gaat brengen. Het is iedere keer weer een speurtocht om uit te zoeken welke wettelijke kaders en jurisprudentie op een specifieke zaak van toepassing zijn. Ik ben nu ruim 18 jaar advocaat, maar iedere zaak is een nieuwe uitdaging. Als advocaat dien je doortastend te zijn, betrokken en gedreven, maar bovenal ook eerlijk en transparant, waarbij het de voorkeur heeft om tot een pragmatische oplossing te komen voor je cliënt. In dit vak draait alles om vertrouwen. Een cliënt legt zijn of haar juridische lot in mijn handen. Daar moet je dus heel zorgvuldig mee omgaan.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement