Drachten maakt feestje van Dutch Solar Challenge

Opfrissertje voor het geheugen: bij de Solar Challenge gaat het uiteraard om varen op zonne-energie. Maar de doelstellingen van het evenement zijn breder. Deelnemers – vaak teams van studenten – worden uitgedaagd slimme oplossingen te bedenken, waarmee de boten sneller en zuiniger worden, maar vooral ook slimmer gebruikt worden. Naast Nederlandse teams, bestaande uit voornamelijk technische studenten en innovatieve duurzame bedrijven, verschijnen ook teams uit Indonesië, Brazilië, Polen, België, Bahrein, Turkije, Amerika, Finland, Hongarije en China aan de start. Heel dichtbij huis is het team van het Innovatiecluster Drachten, In dit team heeft het bedrijf WhisperPower een erg stimulerende rol. WhisperPower bouwt onder meer geavanceerde accu’s, generatoren en omvormers voor de scheepvaart en olie-industrie. Maar ook het Sinnergy Solarteam van ROC Friese Poort Drachten mag natuurlijk niet onvermeld blijven, als ook het Sunflare Solarteam, dat als thuisbasis Drachten heeft.

Jeugd

Zoals al gezegd: niet alleen het opwekken van zonne-energie is van belang, ook een slim beheer van je energievoorraad is belangrijk. “En daarmee heb je een belangrijke doelstelling van de Solar Challenge te pakken”, zegt directeur Albert Bosscha. “We willen iedereen en natuurlijk zeker de jeugd bewust maken. Dat kan door te laten zien hoe invloedrijk de wijze waarop je iets gebruikt bijvoorbeeld is. Je kunt het vergelijken met Formule 1 racen. Op het moment dat een coureur over de finish komt en nog benzine in de tank heeft, heeft hij waarschijnlijk niet hard genoegd gereden, zo precies is dat uitgerekend. Bij de Solar Challenge werkt dat net zo. Wie de accu goed leeg vaart heeft flinke snelheden gehaald, maar je moet ook weer op tijd kunnen opladen voor de volgende dag. Het is daarom tegenwoordig vooral een teamprestatie. Niet alleen de piloot doet mee, maar het hele team, dat tijdens de race allerlei data verzamelt.”

Vingertje

Met die doelstelling van bewustmaking raakt de directeur de gevoelige snaar van Drachtster wethouder Marja Krans. “Het sport en spelelement van de race maakt dat het ontzettend leuk is om te volgen. Die kant moeten we nog veel meer op met duurzaamheid. Niet het belerende vingertje, wel bijzondere activiteiten die voor iedereen inspirerend zijn.”

De daad bij het woord voegend heeft men in Drachten besloten om, mede op initiatief van bouwgroep Van Wijnen, op en rond de Drachtster Vaart een complete Solarweek te organiseren. Op dinsdag 5 juli finishen de zonneboten in het centrum van Drachten. Op woensdag zijn er diverse wedstrijden en op donderdag start de volgende etappe naar Grou. Tussen het Moleneind en de Markt is het festivalterrein met catering, een podium met diverse optredens, een stadscamping voor de sporters, een duurzaamheidsmarkt en vele andere activiteiten. “Dat vind ik dus geweldig”, zegt Krans. “Duurzaamheid is een breed begrip wat we concreet willen invullen. Dus niet alleen zonne-energie, maar veel meer dan dat. Dit bewustwordingsproces is belangrijk. Het raakt aan alles om ons heen: hoe we omgaan met de schepping, onze bronnen, handel en economie en elkaar. We willen dit onderwerp tastbaar maken en dit evenement gebruiken we daarvoor.  Het is interessant en leuk en er zit voor alle doelgroepen iets in. Drachten laat een andere kant van zichzelf zien: een stadscamping, het inzetten van de vaart, het samenwerken van gemotiveerde partijen… top!"

Delen via

Vergelijkbare berichten