Ondernemend Friesland nieuws

‘Aebelina’ te water in Earnewâld

‘Aebelina’ te water in Earnewâld
Earnewâld – Met een vrolijke heilswens gaf de Friese gedeputeerde Jannewietske de Vries zaterdag 22 augustus het startsein voor de tewaterlating van de ‘AEbelina’. Honderden aanwezigen zagen hoe de fraaie replica van een 19de eeuws eikenhouten veerschip dicht bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld  werd voorzien van roer, zwaarden, strijkbare mast en tuig.

 

De nieuwe AEbelina is in de afgelopen vijf jaar gebouwd onder leiding van de Workumer scheepsbouwer en restaurateur Johan Prins. Het schip meet 12,16 bij 3,11 meter. Dat de bouw zo lang duurde, komt doordat veel van het oude scheepstimmervak opnieuw moest worden geleerd. ’s Winters werd er niet aan het schip gewerkt.

           

De AEbelina is ontworpen en vervaardigd naar negentiende eeuws voorbeeld. In 1861 bouwde de Jouster werfbaas Eeltje Holtrop van der Zee een veerschip voor eigen risico, dat al gauw bij hardzeilpartijen het snelste skûtsje van de vloot bleek. Verschillende Zuidema’s en Peekema’s wonnen voor duizenden guldens aan prijzen met deze ‘Ebelina’, later ‘Dorp Grouw’ genoemd. Het schip voer in beurtdienst van Grou op Leeuwarden en Sneek. Ook toen dat bedrijf verliep door gemotoriseerde concurrentie, bleef dit veerschip zeer gewild. Dat blijkt onder meer uit de prijzen die er bij verkopingen voor werden betaald.

AEbelina

Het houtbouwproject in Earnewâld is tot stand gekomen op initiatief van het bestuur van het Skûtsjemuseum. Een speciaal opgerichte Stifting Houten Skûtsje fungeerde als opdrachtgeefster en verzorgde de fondsenwerving. Belangrijke subsidiënten waren de provincie Fryslân en de gemeente Tytsjerksteradiel, maar ook fondsen, bedrijven en particulieren droegen royaal bij tot het totale budget van ruim vijf ton.

           

De AEbelina is getuigd met zeilen die gemaakt zijn van de tuigage van het koninklijke jacht Groene Draeck. Het zal op woensdagmiddagen een beurtdienst onderhouden van Earnewâld op Grou v.v. Hiertoe ontving de nieuwe eigenares, de Stifting AEbelina, zaterdag volgens oud gebruik een ‘octrooi’ van de gemeente Tytsjerksteradiel.

Er wordt in het schip een stille electromotor ingebouwd voor windstille dagen. Het krijgt ligplaats bij het Skûtsjemuseum Earnewâld.

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement