Ondernemend Friesland nieuws

‘De Noor neemt de tijd voor dingen’

De horizon verbreden dat wilde Franke Visser uit Leeuwarden toen hij twee jaar geleden naar Noorwegen emigreerde. Niet eens zo zeer de prachtige natuur in Noord-Europa, maar vooral de maatschappelijke veranderingen en mentaliteitsverandering in Nederland deden hem ertoe besluiten zijn koffers te pakken. Zonder zijn vriendin Corrie. Zij woont nog in Leeuwarden, maar is van plan ook snel te verhuizen.

Wat is je ambitie?
“Een eigen bedrijf in het toerisme, gecombineerd met mijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Zo wil ik vakanties organiseren voor gezinnen waarin één van de gezinsleden aan schizofrenie lijdt. Ik kan de zorg op maat leveren zodat iedereen een zo ontspannen mogelijk vakantie heeft. Op dit moment ben ik in onderhandeling voor een locatie.”

 

Hoe heb je het aangepakt?
“Na een tijd van oriëntatie, waarin ik Noorwegen regelmatig bezocht in alle jaargetijden, heb ik mei 2011 ontslag genomen en een tijdelijke baan in Noorwegen geaccepteerd. De baan was iets onder mijn opleidingsniveau en gaf me mede daardoor de gelegenheid om me op mijn taalontwikkeling te richten, en dat is goed geslaagd.”

Wat is meegevallen? “Zowel het aanleven van de taal, als het wennen aan het wonen in Noorwegen is vlekkeloos verlopen.”

 

Welke valkuilen kwam je tegen?
“Ik had verwacht dat Nederland en Noorwegen qua cultuur niet heel anders zouden zijn. Voor een deel klopt dit, maar ik heb onderschat dat de Noorse cultuur op een aantal punten zeer verschilt. Ik ben zelf nogal direct en dat is iets waar veel Noren niet goed mee uit de voeten kunnen. De grootste tegenvaller was het huren van een locatie. Ik kon onder goede voorwaarden een fenomenale locatie huren, maar door een aantal regeltjes werd mij dit onmogelijk gemaakt. Enkele weken later raakte ik ook nog mijn baan kwijt.”

 

Wat valt op in Noorwegen?
“De rust, die uitgaat van de natuur, de bergen,fjorden en meren.” Wat is opmerkelijk aan de Noorse manier van zaken doen? “Over het algemeen neemt de Noor de tijd voor dingen; er is een stevige vergadercultuur (møtekultur), waardoor zaken langzaam geregeld worden. Er is altijd een 'morgen'. Het is van belang om je zo snel mogelijk hierbij neer te leggen, anders maak je het jezelf tamelijk moeilijk.”

 

Wat doe je in je vrije tijd?
“De natuur in, met de auto of wandelend en daarnaast schrijf ik graag.”

 

Hoe gaat het nu?
“Ik ben in onderhandeling voor de start van mijn bedrijf en onlangs is mijn eerste boek ‘De Verspringer’ uitgekomen. Hierin heb ik mijn ervaringen in Noorwegen op papier gezet. Mijn hoop, teleurstellingen, eenzaamheid en genot staan hierin beschreven. Het is een verhaal over wat ik beleef, ondervind en ervaar in een land dat zo hetzelfde lijkt, maar toch zo anders is. Het boek is voor € 18,95 te koop via verspringer@outlook.com.”

 

Wat zijn de toekomstplannen?
“Ik hoop dat ik snel mijn bedrijf kan starten en dat Corrie mij spoedig naar het noorden kan volgen.” Heb je tips voor ondernemers die iets soortgelijks willen doen? “Onderzoek goed de cultuur van de regio waar je je wilt vestigen. Neem je eigen idee en expertise mee, maar probeer dit op het Noorse tempo uit te voeren. Stel je erop in dat het een tijdje duurt... Daarnaast kun je je het best via Nederlandse kanalen op veel procedures voorbereiden.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement