Ondernemend Friesland nieuws

DataCenter Fryslân opent tweede high power datacenter

Datacentre Fryslan

‘We zijn inmiddels een begrip in Friesland’

In 2008 opende DataCenter Fryslân haar eerste high power datacenter in Friesland. Het bleek een gat in de markt. Zo’n twee jaar geleden bleek het noodzakelijk om serieus plannen te gaan maken voor uitbreiding of opening van een tweede datacenter. Eind 2013 kocht  het bedrijf het datacenter van Friesland Bank aan. Medio november vindt de officiële opening plaats. 

 

Tijd voor uitbreiding

Wanneer een datacenter voor 70% vol zit, is het tijd voor uitbreiding. Else Maria van der Meulen: “En afgelopen jaren was dat een aantal keren bijna het geval. Maar dan liep de 

Else Maria van der Meulen is directrice van DataCenter Fryslan

bezetting weer even iets terug, en schoven we de plannen weer iets op. ”Totdat de zaak door een toevallige samenloop van omstandigheden in een stroomversnelling kwam. Arnoud Annema: “Een klant legde de vraag bij ons neer of wij uitbreidingsplannen hadden, en zo ja, of wij ook aan een tweede locatie dachten. Niet zo heel lang daarna werd bekend dat de Friesland Bank, vanwege de overname door de Rabobank, afstand moest doen van haar eigen datacenter. Die twee zaken kwamen mooi bij elkaar.”

 

Dual-homing

Want de behoefte aan een tweede locatie, gebaseerd op het dual-homing concept, leeft breder, aldus Else Maria van der Meulen: “Dual-homing is gebaseerd op het spreiden van risico’s. De kans is uiterst gering, maar stel dat er op zo’n sterk beveiligde locatie wat misgaat. Dan is het veilig om een complete back-up van je data op een tweede locatie beschikbaar te hebben. Met dual-homing kunnen we de continuïteit voor onze klant dus nog beter waarborgen.  ”

 

Arnoud Annema is hoofd Marketing en Sales van DataCenter Fryslan

Stapsgewijs proces

Het nieuwe datacenter aan de Archimedeslaan beschikt over eenzelfde capaciteit als het center aan de François Haverschmidtwei. In het aangekochte pand is een afgesloten datacenterruimte aanwezig ter grootte van ca 90m2 die nu nog in gebruik is bij Friesland Bank. Arnoud Annema: “Voor de zomervakantie, in april en mei, zijn we begonnen met het bouwen van de box in box constructie voor ons eigen gebruik.” Het nieuwe pand is inmiddels in bezit van DataCenter Fryslân maar het betreft natuurlijk geen gewone verhuizing, aldus Annema: “Het is een stapsgewijs proces waarbij Friesland Bank zich terugtrekt en DataCenter Fryslân zijn intrede doet. We verwachten dat onze klanten begin oktober toegang hebben tot ons nieuwe datacenter en dat Friesland Bank bij aanvang van het kalenderjaar helemaal vertrokken zal zijn. ”Beide locaties zijn met elkaar verbonden door een zogenoemde glasvezelring, er is dus sprake van een dubbele, volledig van elkaar gescheiden, glasvezelroute. Else Maria van der Meulen: “Ook daarmee leveren we een extra waarborg voor continuïteit. In relatie tot de prijs is dat, zeker voor het Noorden, een uniek concept.” 

 

Duurzaamheid

Datacenter Friesland is een bedrijf dat continuïteit nadrukkelijk met betrouwbaarheid én duurzaamheid combineert. Het borgen daarvan ervaren Annema en Van der Meulen als hun opdracht: “We zijn ons altijd bewust van onze verantwoordelijkheid naar de klant toe om duurzaam en energiezuinig te ondernemen. Dat proces staat nooit stil. Zo zijn we op zoek naar mogelijke toepassingen voor het warmte-overschot dat we als datacenter produceren. Dat zoeken naar nieuwe oplossingen maakt ons vak dynamisch en daarom ook zo leuk.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement