Ondernemend Friesland nieuws

DONG Energy Solar Challenge 2012: (bijna) klaar voor de start…?

De DONG Energy Solar Challenge gaat bijna van start. Vandaag, donderdag 5 juli, druppelen de deelnemende teams binnen. Teams uit oa Polen, China en Amsterdam zetten als eerste hun tenten op de campus in Leeuwarden op. Morgen is het eerste spannende moment: de technische keuring, het eerste echte moment dat de organisatie de boten ziet. Kunnen de teams door naar de volgende ronde?

Het is niet vanzelfsprekend dat alle ingeschreven teams ook daadwerkelijk mee kunnen varen met de race. De technische commissie controleert onder andere op stabiliteit en vermogen. Zaterdag hebben de deelnemers een zwem- en vaartest. Wie niet kan zwemmen, mag niet varen. Zondag starten de teams aan de proloog en moeten ze laten zien dat hun zonneboot een minimale snelheid kan halen. Pas als die snelheid is bewezen, mogen de teams maandag van start aan de route langs de Friese elf steden. Twee van de teams hebben afgelopen week nog pech gehad met hun boot. Bij de boot van TU Delft brak een draagvleugel af, bij de boot van Windesheim brak de aandrijfas af.

 

Iris Kroes opent zondag de race spectaculair; samen met basisschoolkinderen wordt de DONG Energy Solar Challenge ingeluid met een speciale Solar Song. De teams die de laatste keuringen heelhuids hebben doorstaan, gaan hierna van start. Het begin- en eindpunt van de race wordt aangeduid met de Kaap Leovardia. Deze kaap is gemaakt door kinderen van de basisschool en is de hele Solarweek te bewonderen in de Prinsentuin in Leeuwarden.

 

De route is zoveel mogelijk identiek aan de route van de Friese Elfstedentocht voor schaatsers. De teams vertrekken op maandag vanuit Leeuwarden, via Sneek en IJlst naar Sloten. De volgende dag leggen de boten een afstand van 58 km af: van Sloten naar Bolsward, via Stavoren, Hindeloopen en Workum. Dit is de langste etappe van de gehele race en de volgende dag kunnen de deelnemers ‘genieten’ van een rustdag. Op donderdag 12 juli vertrekken de deelnemers voor de etappe Bolsward-Harlingen-Franeker. Een dag later vertrekken de deelnemers vanuit Franeker naar de spreekwoordelijke ‘Hel van het Noorden’:Dokkum. De allerlaatste dag varen ze naar Leeuwarden voor de finish.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement