Ondernemend Friesland nieuws

Duurzame energie

Willem Landman LenB Installatie BV Workum

L en B uit Workum kiest voor ongewone oplossingen

Elke ochtend rijden ze een verplaatsbare installatie met zonnepanelen naar buiten voor de eigen stroomvoorziening. De gewoonste zaak van de wereld voor Johan Bolman en Willem Landman, eigenaren van Installatiebedrijf L&B BV uit Workum, gespecialiseerd in duurzame energie. Landman: “Doordat het dakvlak van het kantoor en de werkplaats op het noorden ligt hebben zonnepanelen op het dak niet zo veel zin. Daar passen wij een mouw aan. Want als je iets verkoopt, moet je er zelf ook iets mee doen, vinden wij.”

Lozingswater van de kaasfabriek als energievoorziening

Maar de zon is gedurende de dag natuurlijk wel in beweging. Landman: “Als de lichtinval verandert, verplaatsen wij onze stellage om de zonnepanelen de juiste kant op te richten. Je wil er het optimale uithalen, dat zit in de aard van het beestje. Dit zal in de loop van het jaar overigens geautomatiseerd worden. ”Want schone energie, dat is de drive van Willem Landman en zijn compagnon Johan Bolman. En dus zijn ze ook altijd bezig met innovatie. Landman: “Momenteel onderzoeken we of we het lozingswater van de kaasfabriek, hier vlakbij, kunnen gebruiken voor de energievoorziening van de panden in de nabije omgeving. We zijn altijd op zoek en we gaan ongewone oplossingen daarbij niet uit de weg.”

 

Slim ontwerp

Mooi voorbeeld van zo’n ongewone oplossing is de eerste L&B verwarming/koelkit die Landman en Bolman deze maand introduceren. Met dit slimme ontwerp kan met een zeer hoog rendement verwarmd, gekoeld en warm water geproduceerd worden zónder gebruik van gas. Landman legt uit hoe het werkt: “Bij het opwekken van elektrische energie met zonnepanelen ontstaat onder het zonnepaneel veel warmte, die onder het paneel wordt opgeslagen in een voor 80% gesloten ruimte.” De luchtwarmtepomp, die normaal gesproken lucht van buiten gebruikt, zuigt nu in plaats daarvan de warme lucht onder deze panelen vandaan: ”Hierdoor stijgt het rendement van de  luchtwarmtepomp  met bijna 50%. De verse luchttoevoer (hier is de 20% voor nodig) zorgt vervolgens voor afkoeling van de zonnepanelen. Deze kunnen hierdoor op hun beurt weer meer energie opwekken en krijgen zo een hoger rendement.” De unit is geschikt voor platte daken of vrije veldopstelling.

 

Nichemarkt

Duurzame energie: het heeft de toekomst, dat staat vast. Landman merkt het aan de omzet: “Afgelopen jaar hadden we een omzetstijging van 40%, we mogen zeker niet klagen. We zitten natuurlijk in een nichemarkt, we zijn gespecialiseerd en collega-installateurs doen van tijd tot tijd een beroep op onze expertise. ”De meeste tijd is L& B bezig met het installeren van warmtepompen. Landman: “Warmtepompen zorgen voor zowel de productie van warmte als koeling. Omdat warmtepompen elektrisch worden aangedreven wordt de combinatie met zonnepanelen steeds populairder.”

 

Nieuwbouw

Het gaat daarbij vrijwel altijd om nieuwbouwprojecten. Landman: “De aanleg van gas is dan niet meer nodig. En banken investeren liever in een warmtepomp dan in een jacuzzi. Het scheelt natuurlijk enorm in de maandlasten en een warmtepomp betaalt zichzelf wel terug.” Vanuit de huursector is de vraag naar warmtepompen teruggevallen sinds de subsidie daarvoor twee jaar geleden is dichtgedraaid. “Dat is jammer”, aldus Landman, want dat betekent dat de ontwikkelingen in die sector stil komen te staan. En we weten het allemaal: we zullen op termijn echt afscheid moeten nemen van de fossiele brandstoffen.”

 

Creatieve oplossingen

Onlangs verhuisde Installatiebedrijf L&B BV van een bedrijvenverzamelgebouw naar een groter onderkomen aan de Hoekseize 32 in Workum. Landman: “Op de nieuwe locatie beschikken we over een magazijn dat vier keer zo groot is dan op de voormalige locatie. En we zitten hier vlak aan het water, aan De Horsa. Hier voorzien we regelmatig plezierjachten van zonnepanelen. En wie eenmaal een zonnepaneel op zijn boot heeft, krijgt de smaak te pakken en wil dat thuis ook wel. Is het dak niet geschikt voor zonnepanelen? We leveren ook zonnepanelen op carports. Aan creatieve oplossingen geen gebrek!”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement