Ondernemend Friesland nieuws

Energy Challenges van start op 23 scholen in de provincie Fryslân

Energy Challenges provincie Fryslân

Samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijven.

De komende vijf maanden strijden 23 scholen om de beste duurzaamheidscampagne in de tweede editie van de  Energy Challenges Fryslân om te kijken welke school de energiezuinigste scholieren heeft. Leerlingen van 16 basisscholen en 7 voortgezet onderwijsscholen in Friesland voeren zelfstandig campagne voor meer duurzaamheid op hun school en in hun omgeving. Het team scholieren dat de meeste energie bespaart en de meeste inwoners weet te bereiken en activeren, wint de finale op 19 juni. De kick-off was opvrijdag 23 januari in Trinitas Heerenveen. Raynaudt Ritsma van televisieprogramma Tsjek verzorgde de presentatie. 

Energy Challenges daagt kinderen en jongeren uit om slim met energie om te gaan. Het is een spel op school en tussen scholen onderling, waarbij leerlingen het energieverbruik op hun school analyseren en in teamverband een origineel plan bedenken om zoveel mogelijk energie te besparen.

 

Slimme meters

De jongeren kunnen de effecten van hun campagne zien en meten. Slimme meters en monitoringssoftware is in de scholen geplaatst, die het gas- en elektraverbruik realtime inzichtelijk maken. Hierdoor kunnen de leerlingen na elke besparingsactie precies zien wat het resultaat van hun actie is geweest. Daarnaast worden alle schoolgebouwen doorgelicht door een team van stagiaires onder begeleiding van een technisch specialist.

 

Flinke besparingen verwacht

De ervaring van eerdere projecten leert dat door monitoring, analyse, educatie en bewustwording een gedragsverandering ontstaat, wat besparingen tot wel 15 procent per gebouw mogelijk maakt. Ook bij de Friese scholen worden energiebesparingen van 10 tot 20 procent mogelijk geacht, zonder grote investeringen of renovaties. In tijden van bezuinigingen in het onderwijs is dit een welkome kostenbesparing. Naar verwachting zal het project ook een positief effect hebben op het energieverbruik bij de scholieren thuis. 

 

Samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijven

De provincie Friesland ondersteunt de Energy Challenges Fryslân als onderdeel van uitvoeringsprogramma 'Duurzame Energie'. Het project wordt verder versterkt door de gemeenten Leeuwarden, de Friese Meren en Súdwest-Fryslân. Bedrijven en andere organisaties spelen ook een belangrijke rol in het project. Onder meer Strukton Worksphere, BekkemaBruinsma, de Friese Milieufederatie,  Energy Valley en de Watercampus leveren een bijdrage aan het project.

 

Jongeren enthousiast voor energie en techniek

De Energy Challenges Fryslân is onderdeel van de Stichting Energy Challenges. Het doel van de stichting is het stimuleren van enthousiasme en bewustwording onder jongeren op de thema's energie, techniek en duurzaamheid. Het project is in 2011-2012 gestart als pilot tussen twee scholen in Groningen en is sindsdien uitgebreid naar 100 scholen in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en Gelderland.

 

(foto's door Eline Verdonk)

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement