Ondernemend Friesland nieuws

Het noorden bruist van creatieve ideeën onder jonge ondernemers

Vingerlichten, een GroenGas Applicatie en een broodtrommel met een koelelement... Zomaar een aantal producten, bedacht door studentondernemers. Maandag 12 december presenteren deze jongeren uit Noord Nederland hun producten én de bedrijven erachter tijdens een company launch. De jonge ondernemers doen mee aan een ondernemerschapsproject van Jong Ondernemen.

 

Hoe kom je op het idee van een horloge met LED-verlichting? En wat komt er kijken bij het op de markt brengen van streekproducten? Zo’n 35 jonge ondernemers uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zullen maandag 12 december, in het Euroborg stadion in Groningen, in maximaal drie minuten hun bedrijf en product presenteren aan andere jonge ondernemers uit de regio en aan coaches uit het bedrijfsleven. Waarom heb je voor dit product/deze dienst gekozen, waar staat je bedrijf voor, wie is je doelgroep en hoe gaan jullie om met duurzaamheid en innovatie? Maar ook: waar worstel je mee, tegen welke zaken loop je aan? Een mooie gelegenheid dus om te sparren, ervaringen uit te wisselen en te netwerken. Een jury beoordeelt de presentaties en de mate van duurzaamheid en innovatie. Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen, is jurylid en zal tevens een toespraak houden getiteld 'FC Groningen op weg naar de top’. De gasten krijgen een rondleiding door het stadion.

 

Nationale competitie

De company launch is een initiatief van Jong Ondernemen, de stichting die ondernemerschap onder jongeren bevordert en leerlingen/studenten al op jonge leeftijd kennis laat maken met ondernemerschap. In totaal vinden er acht regionale launches plaats door heel het land. De launch is een van de onderdelen van de competitie van Jong Ondernemen. Door deelname aan de company launch, kunnen deelnemers van de MBO- en HBO-programma’s van de stichting, via regionale voorrondes, meedingen naar de nationale competitie en zo het beste studentenbedrijf van Nederland worden. De uiteindelijke MBO en HBO winnaar (finale medio juni 2012) zullen zelfs deelnemen aan een Europese finale die zomer 2012 plaatsvinden.

 

Een eigen bedrijf is de beste leerschool

Door zelf officieel een bedrijf te starten leren de deelnemers al doende wat het hebben van een eigen zaak inhoudt. Onder begeleiding van een docent en een echte ondernemer, de coach, schrijven de jonge ondernemers een bedrijfsplan, verkopen aandelen en brengen ze hun eigen product op de markt. De stichting is ervan overtuigd dat er geen betere manier is om te leren ondernemen. Dat je niet leert ondernemen uit een boekje, maar gewoon door het te doen. Met onze speciaal ontwikkelde ‘learning by doing’ programma’s stimuleren ze jongeren om het ondernemerschap als serieuze optie te zien. Dit schooljaar doen meer dan 1200 MBO- en HBO/WO-studentenbedrijven (ca 12.000 studenten) mee aan het programma van Jong Ondernemen op MBO en HBO.

 

Over Jong ondernemen

Stichting Jong Ondernemen biedt programma’s aan op alle onderwijsniveaus. Het maatschappelijk doel van deze programma’s is het ondernemend(er) maken van de jeugd. Er zijn in totaal acht educatieve programma's in een doorlopende leerlijn. De deelnemers zetten daadwerkelijk hun eigen bedrijfje op. Afhankelijk van het opleidingsniveau bedenken ze al dan niet een nieuw product of dienst, doen marktonderzoek, schrijven een ondernemingsplan en zoeken aandeelhouders. Binnen alle programma's wordt gewerkt met echt geld, echte producten, echte leveranciers en echte klanten. In het afgelopen schooljaar hebben 24.000 jongeren deelgenomen aan de projecten van Jong Ondernemen.

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement