Ieder talent telt op conferentie Dokkum

Denk in ketens
Volgens Doekle Terpstra moeten we af van het institutionele denken. Denk in ketens, zoals VMBO, MBO en HBO. Zorg ervoor dat jongeren diploma’s behalen en zich kunnen blijven ontwikkelen. Er dient sprake te zijn van een partnership tussen onderwijsinstellingen om deze doorlopende leerlijn te garanderen.

Een andere keten is onderwijs en ondernemer met ieder een eigen verantwoordelijkheid. Het onderwijs bereidt jongeren voor op het functioneren in het bedrijfsleven. Jongeren zijn dan ook meer dan alleen ‘de handjes van het bedrijfsleven’ om urgente werkzaamheden uit te voeren. Op lange termijn zijn het vakmensen die direct inzetbaar zijn. Volgens Piet Adema, gedeputeerde van de Provinsje Fryslan en gebiedsgedeputeerde van Noordoost Friesland, hebben de accountants het goed begrepen. Zij bieden jongeren na het voortgezet onderwijs al een gecombineerd opleidings/werktraject aan. Voordelen van deze manier van werken is vakbinding op jonge leeftijd en directe inzetbaarheid.

‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’
Volgens burgemeester Aalberts van de gemeente Dantumadeel moet je als regio Noordoost Friesland jongeren iets te bieden hebben wil je dat jongeren in de regio blijven. ‘En dat heeft onze regio, denk maar aan het feit dat onze regio de veiligste regio is van Nederland’. Daarnaast is er sprake van een hoog voorzieningen niveau op het gebied van sport, dorpshuizen en sociaal cultureel werk. Andere voorbeelden zijn NOFA meldpunt schoolverzuim, glasvezel netwerk van Kabel Noord, leerbedrijf NOFCOM en de centrale as. In deze ontwikkelingen dient de regio Noordoost Friesland de lat hoog te leggen.

Kennisontwikkeling
In de kleine groepen werden diverse stellingen besproken in relatie tot de ‘Kansrijke leerling in Noordoost Friesland’. Hoe binden we jongeren om in Noordoost Friesland te blijven in de zin van wonen en werken. Samenwerking is het toverwoord. Binnen het onderwijs. Tussen onderwijs en bedrijfsleven. Maar ook samenwerking met andere regio’s zoals bijvoorbeeld Leeuwarden. Op deze manieren is er sprake van kennis ontwikkeling binnen de regio. Met werkgelegenheid, maar ook een boeiende regio als resultaat.  Voor meer informatie www.noordoostfriesland.nl

Delen via

Vergelijkbare berichten