Ondernemend Friesland nieuws

Méér dan schuiven met containers

Méér dan schuiven met containers

HOV Harlingen is het facilitaire bedrijf van de Harlinger haven. Hier gebeurt alles op het gebied van laden en lossen, projectbelading, overslag van en naar zee-en binnenvaartschepen en warehousing. Containervervoer met de binnenvaart van en naar de grote zeehavens wordt uitgevoerd door HCL (Harlingen Container Lines), het bedrijf waarmee HOV Harlingen nauw verweven is. Paul Rinsma, directeur van HOV Harlingen: “Beide bedrijven lopen qua dienstverlening in elkaar over, zo kunnen we een breed en gevarieerd dienstenpakket aanbieden.”

Ontzorging van de klant, dat is waar het om gaat, aldus Rinsma. “We regelen alles, desgewenst ook de douanepapieren. Wij zorgen ervoor dat alles op de plaats van bestemming aankomt, om wat voor lading het ook gaat: van bulkvervoer tot aan zeer specialistisch vervoer. We leveren maatwerk. Kijk, zolang het om een container met doosjes of pallets gaat kan iedereen goederen wel ontvangen. Maar niet iedereen kan bijvoorbeeld containers met lang hout, machines, bulkgoederen etc legen of vullen (in vaktermen ‘stuffen en strippen’ genoemd). Wij zorgen voor de juiste aansluiting zodat alle producten bij de klant arriveren. Daarnaast verzorgen wij projectbelading van containers en zee-/ binnenvaartschepen. Daarbij gaat het om speciale ladingen: lange of zware voorwerpen die om een bijzondere behandeling vragen.” HOV Harlingen beschikt daarnaast over alle mogelijke faciliteiten: ”Zo hebben we een weegbrug voor containers, een havenkraan met 100t capaciteit, een hoogwerker tot 34m werkhoogte, een koel-vrieshuis voor opslag van geconditioneerde goederen en zijn we gecertificeerd om hout te keuren.”

 

Kleine haven

De ligging aan de zeehaven van Harlingen maakt HOV aantrekkelijk voor eigenaren van jachten. Rinsma: “Ook schepen met wat meer diepgang kunnen hier gemakkelijk komen. Dat maakt deze plaats ideaal voor de overslag van jachten.” Maar HOV heeft meer te bieden voor de natte sector, zo stelt het bedrijf haar terrein beschikbaar voor de bouw van nieuwbouwschepen. Rinsma: “Veel eigenaren van beroeps- en pleziervaartuigen laten het casco in Harlingen afbouwen. Natuurlijk, het is niet onze core business, maar we beschikken over de faciliteiten. Jachteigenaren kiezen vaak voor Harlingen als afbouw of reparatielocatie vanwege de schaal van de haven, hier voelt men zich beter thuis dan in een meer grootschalige en industriële omgeving zoals bij Rotterdam.”

 

Goede planning

De HCL de binnenlijndienst waar HOV Harlingen nauw mee samenwerkt, vaart zeven dagen per week, 24 uur per dag met twee verbindingen. De eerste verbinding loopt van Rotterdam via Amsterdam en Kampen naar Harlingen, de tweede verbindt Rotterdam, Heerenveen en Groningen. Rinsma: “Onze kracht is de continuïteit. De schepen zijn ingericht om continue in bedrijf te zijn. Zo zijn er voldoende bemanningsleden aan boord die elkaar kunnen aflossen. Want niet alleen vrachtwagenchauffeurs moeten zich aan wettelijke rusttijden houden, dit soort regels gelden ook aan boord.”

 

 

Die hoge vaarfrequentie en gunstige tarieven ten opzichte van het wegvervoer zijn aantrekkelijk voor klanten. Rinsma: “Maar vervoer over water leidt daarnaast ook tot minder CO2-uitstoot en leent zich voor een goede planning: wij weten precies wanneer een bepaalde container uit China hier is en ontkoppeld kan worden voor aanlevering bij een ontvanger. Wij kennen geen files, wij krijgen ’s winters hooguit te maken met ijs. Zo’n periode is meestal kort en gaat ook weer voorbij en ons streven is om ook in dergelijke natuurlijke omstandigheden, wanneer menigeen ‘Elfstedenkoorts’ krijgt, de klant zo min mogelijk hinder te laten ondervinden.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement