Ondernemend Friesland nieuws

Menno Sappé Reinigingsspecialisten tekent Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Menno Sappé Reinigingsspecialisten tekent Code Verantwoordelijk Marktgedrag

‘We hadden een afslag gemist’

 

Menno Sappé Reinigingsspecialisten (MSR) uit Joure  trok op 18 april naar Utrecht en tekende daar de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Andere ondertekenaars waren onder andere Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Nederland (MVO, Alliander Shared Services Facilities, Enexis, de Socialistische Partij (SP) en Unilever Nederland. Met de code wil men ‘verantwoordelijk marktgedrag op basis van duurzame marktverhoudingen in de schoonmaakmarkt’  realiseren. William Pol, eigenaar van Menno Sappé Reinigingsspecialisten licht toe: “ In aanbestedingsland zie je de prijzen lager worden. Nu is concurrentie in de markt prima, mits daar geen uitwassen door ontstaan. Bijvoorbeeld omdat de werkdruk te hoog wordt. Dan krijg je ziekte en allerlei ellende waar niemand op zit te wachten. Met de code kun je dit reguleren.”

 

Pol spreekt naar eigen zeggen uit ervaring. “Door de prijsdruk ontstaan ongewenste werksituaties.  Daar hebben wij ook last van gehad. In 2010 zagen wij ons ziekteverzuim groeien van anderhalf naar twaalf procent. Dan weet je dat het anders moet. Wij hebben toen twee dingen besloten: ten eerste dat onze medewerkers niet nóg harder moesten werken, maar slimmer en ten tweede: dat wij onze energie vooral wilden steken in het voorkómen van ziekteverzuim. Dat nieuwe beleid begint zich nu al terug te verdienen.” 

 

Met de ondertekening van de code behoort Menno Sappé tot de voorlopers in Nederland. Eerder al tekenden partijen als de NS, de Rijksoverheid, Delta Lloyd Groep, Achmea en zo’n 590 andere bedrijven de code, maar nog altijd is dat slechts zo’n tien procent van de totale markt. Pol tijdens de ondertekening: “Wij geloven in de code en we hopen dat opdrachtgevers ons er extra om zullen waarderen. Maar we zien het ook als een symbool voor de weg die we tóch al zijn ingeslagen. Bedrijven kunnen zélf veel doen. Als ik naar onszelf kijk: na jaren van groei hakte de recessie er keihard in.  De gevolgen waren niet prettig: prijsdumping in de markt; overal een te hoge werkdruk. We merkten dat we op een verkeerde weg zaten. We hadden een afslag gemist. In 2011 besloten we het roer om te gooien. We kijken kritischer naar het soort klanten dat wij willen bedienen. Verder hebben we een actief gezondheidsbeleid opgezet.”

Het preventieve gezondheidsbeleid van Menno Sappé (de naam herinnert aan de oprichter; William Pol nam het bedrijf in 2003 over, red.) heeft inmiddels effect. Het ziekteverzuim loopt drastisch terug. Volgens Pol heeft dat te maken met zowel lichamelijk als ook mentale fitheid van medewerkers. “ Wat betreft het lichamelijke: wij hebben een pakket ontwikkeld waarbij er wekelijks een fysiotherapeut bij ons op bezoek komt. Onze mensen kunnen daar zo binnenstappen met eventuele klachten. Zo’n verstrekkende service hebben we kunnen opzetten door samen te werken met andere bedrijven, met de arbodienst en met een verzekeraar.”  En de mentale gezondheid? “Die is voor een belangrijk gedeelte gekoppeld aan de mate waarin medewerkers perspectief hebben”, zo doceert Pol. “Persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap zijn voor iedereen van belang. Wij bieden iedere medewerker daarom de kans om een door het ministerie erkend mbo diploma vanaf niveau 2 te halen. We hebben het dan over de richtingen ‘ schoonmaak en vloeronderhoud’ , ‘ industriële reiniger in de voedingsmiddelenindustrie’ en ‘ gevelbehandelaar.’

Menno Sappé Reinigingsspecialisten bestaat ruim dertig jaar en is gespecialiseerd in bouwkundige - industriële reiniging  en dagelijkse schoonmaak in hogere segment. Met ruim 120 medewerkers bedient het bedrijf klanten in met name Friesland, Groningen en Drenthe.

Meer informatie op www.sappe.nl

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement