Ondernemend Friesland nieuws

Mijlpaal voor jubilerende DataDiensten Fryslân

Mijlpaal voor jubilerende DataDiensten Fryslân

Van 10 Mb naar 10 Gb in 10 jaar

 

Het getal tien heeft dit jaar een speciale betekenis voor DataDiensten Fryslân. Tien jaar geleden werd de basis gelegd voor het Leeuwarder bedrijf dat complexe computernetwerken ontwerpt, installeert, beheert en exploiteert. De eerste aansluiting had een bandbreedte van tien megabyte. Als in mei wordt geproost op het tienjarig jubileum is de eerste aansluiting met een bandbreedte van tien gigabyte een feit. Een mijlpaal, vindt directeur Else Maria van der Meulen.

“Dit is absoluut een hoogtepunt. Niet alleen voor DataDiensten zelf, maar voor heel Friesland, want die bandbreedte komt hier nog niet zo veel voor”, zegt Else Maria met gepaste trots. De behoefte aan tien gigabyte is groeiende, weet zij. “De applicaties vragen tegenwoordig veel meer bandbreedte. Er zijn genoeg bedrijven die voldoende hebben aan een paar gigabyte, maar de grotere MKB’ers, de internetbedrijven en in de zorg is die behoefte aan tien gigabyte er wel.”

Datadiensten heeft hiervoor begin mei de upgrade van de eigen lijn uit Amsterdam gerealiseerd. “En inmiddels zijn we bezig om zelf een lijn van tien gigabyte naar Groningen te leggen en die via Zwolle terug naar Amsterdam te laten lopen”, zegt Arnoud Annema, manager Marketing & Sales.

 

Pionier

DataDiensten werd in 2002 opgericht door Rolf van der Meulen. Hij begon als eenpitter in een kantoortje in Crystalic, het glazen kantoorpand aan de noordwestkant van Leeuwarden. Al snel kreeg hij er iemand bij en in 2004 sloot ook dochter Else Maria zich bij hem aan. Vader Rolf was een pionier. Hij zag dingen waar anderen nog niet bij stil stonden. Zo behoorde hij – samen met Fokke Martini – tot de trekkers van de Leeuwarder Stadsring voor dataverkeer. “Mijn vader had inderdaad een vooruitziende blik”, zegt Else Maria.

 

Fries datacenter

Rolf van der Meulen was tevens de ict-architect van Zorgnet Friesland, dat hij voor Gerrit Diensten realiseerde. Alle grote Friese ziekenhuizen, enkele zorginstellingen en een derde deel van de huisartsen wisselen dankzij dat gesloten netwerk veilig patiëntengegevens uit. Van der Meulen vond ook dat Friesland een eigen datacenter nodig had en maakte daarvoor al in 2005 de eerste plannen. De realisatie van zijn geesteskind mocht hij echter niet meemaken. Hij overleed in 2007.

Else Maria nam de leiding van het bedrijf over. Het DataCenter kwam er en maakte zo’n enorme groei door dat het werd losgekoppeld van DataDiensten. De aandacht is sinds 2009 weer wat meer gericht op DataDiensten. Na tien jaar is de tijd van het echte pionieren voorbij. “We zijn nu vooral bezig met het verder professionaliseren van het bedrijf”, zegt Else Maria.

 

Verrassing

Het bedrijf staat in mei een paar keer stil bij het jubileum. Op 29 mei is er een seminar en een receptie. Een paar dagen eerder wacht klanten die al vanaf het begin betrokken zijn bij DataDiensten een verrassing. Ook met het personeel wordt nog iets leuks gedaan.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement