Ondernemend Friesland nieuws

Site wijst ondernemende koppels op risico’s samenwonen

De helft van de stellen maakt geen financiële afspraken voordat ze gaan samenwonen. En dat zorgt ook voor samenwonende ondernemers voor veel gesteggel als zij uit elkaar gaan. Want voor wie is de ondernemingswinst als de relatie geëindigd is? En de gratis meewerkende partner, heeft die alsnog recht op salaris? Om deze zaken voortijd te voorkomen, kunnen samenwonenden vanaf vandaag de Samenleeftest raadplegen.

Leon Verstappen, hoogleraar Notarieel Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen: “Als koppels gaan samenwonen denken ze dat ze voor altijd samen blijven. Maar dat is natuurlijk niet de realiteit. Toch maakt de helft van de stellen geen afspraken over financiën bijvoorbeeld. Ze zitten op een roze wolk en willen niet nadenken over de gevolgen van een breuk. Het is een taboe-onderwerp.”

 

Samenleeftest

Met de vandaag gelanceerde samenleeftest (www.samenleeftest.nl) kunnen ondernemende koppels de financiële risico’s tijdig in kaart brengen. Het is de eerste site in Nederland die koppels die samenwonen of willen gaan samenwonen, helpt bewust na te denken over onderlinge afspraken over alimentatie, pensioen, belasting, huis, inboedel en gemeenschappelijke bezittingen mocht het misgaan in de relatie. Ook geeft de site handvaten voor ondernemers. Want als een ondernemer samenwoont, hebben zowel hij als zijn partner baat bij een samenlevingscontract of andere afspraken. Om de partner-niet-ondernemer te beschermen tegen ondernemersrisico's van de ander. Of om het helder tussen de partners te hebben voor wie de ondernemingswinst is. Dit voorkomt ruzie en rechtszaken bij scheiding. En de meewerkende partner in de zaak: heeft die recht op salaris?

 

De Samenleeftest is een initiatief van Netwerk Notarissen, het landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland. Lucienne van der Geld, juridisch directeur: “De financiële en emotionele gevolgen van een breuk bij samenwonen kunnen groot zijn. Nog groter dan bij trouwen omdat er geen wettelijke voorzieningen zijn. Dat geldt niet alleen voor ondernemers. Juridische gevechten over wie er in het huis mag blijven wonen bijvoorbeeld, zijn ook aan de orde van de dag. Net als juridische problemen bij overlijden van de partner. Juist daarom willen we met deze test en de bijbehorende tips mensen bewust maken van het feit dat samen wonen pas echt samenwonen wordt als je alles goed geregeld hebt.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement