Terug naar de natuur met Tiny-Town

“Het idee is eigenlijk heel grappig organisch ontstaan”, zo leggen broers Jan en André Adema uit. “Tiny Houses – kleinschalige duurzame huisjes waarin je op bijzondere locaties kunt recreëren in de natuur – zijn internationaal een trend. Maar je merkt wel dat er vooral erg veel over wordt gesproken, zonder dat er echt iets wordt ondernomen”, aldus André die zijn jarenlange media kennis en ervaring heeft ingezet bij bedrijven die zich bezighouden met bekende (internationale) mediaconcepten (Endemol, Blue Circle, Talpa) en nu met zijn eigen iLikeMedia Group mediakennis en ‘content (verhalen)’ biedt.

“En dan bij voorkeur in de streek waar deels onze ouders en voorouders zijn opgegroeid, onder andere in Noord-Oost Fryslân. Een gebied waar een heel aparte sfeer hangt en waar je de verhalen van vroeger nog bijna kunt voelen.”

Beleving
“Je merkt het al; het is voor een deel ook een idealistisch concept”, vult broer Jan, in het dagelijks leven licht specialist in duurzame Led-concepten (IdFrm), aan.  Hij benadrukt het sociale aspect van het concept. “Je kunt samen met lokale ondernemers, overheden en anderen een kleinschalige buitenplaats ontwikkelen zodat mensen op een duurzame manier kunnen recreëren, midden in de natuur, maar waarbij ze tegelijkertijd het DNA van een bepaald gebied leren kennen; de verhalen, de geschiedenis. Die beleving die je met elkaar creëert is het leukste. Je moet het met z’n allen doen uit enthousiasme. Dan zal vanzelf blijken dat het ook economisch gezien interessant is.” André, aanvullend: “Dat is absoluut zo. Los van dat idealisme is het economisch heel goed realiseerbaar. Althans, wanneer je erin slaagt om van onder op mensen aan je te verbinden. En dat is precies waarom wij dit zo leuk vinden.”

De broers voegden direct de daad bij het woord. Want bijna direct werden bevriende relaties uitgenodigd mee te doen. Zo werd de Fries-Zweedse architect Alex van de Beld (ALB Surroundings) benaderd om de huisjes te ontwerpen en Marcel Stinstra van Stinstra kozijnen (maar ook: garagedeuren, deuren, schuifpuien en serres) haakte aan voor de bouw-zaken. “Ik vind het een prachtig concept”, aldus Stinstra. “En juist dat je het met meerdere lokale ondernemers doet maakt het zo boeiend. Je profiteert van elkaars expertise, je leert nieuwe mensen kennen. Dat is allemaal erg inspirerend.”

Terug naar de natuur met Tiny-Town

Ontspullen

“Het is ook van deze tijd”, stelt André. “We hechten – zeker de nieuwe generatie – minder aan bezit. “We zijn aan het ontspullen en we zijn meer gericht op delen.” Broer Jan: “Daarom is het verhuurconcept van Tiny-Town essentieel. Ga je kleine nederzettingen creëren waar mensen een huisje kunnen kopen ( in zijn geheel of in gedeeltelijk partnership, red.) om het vervolgens slechts enkele weken per jaar te gebruiken, dan ga je geheel voorbij aan het sociale aspect. Wij willen levendige communities. Het kan ook wellicht een mooi voorbeeld zijn van de nieuwe economie waarbij je gedeeltelijk eigenaar wordt en zo van elkaars huisjes op de verschillende locaties gebruik kan maken.

De Mienskip-gedachte van 2018 wordt door de initiatiefgroep dus innig omarmd. Jan: “Wij zien 2018 als een begin, niet als een eindpunt. We zijn daarom vast van plan om nog deze zomer een eerste concept van ons huisje te realiseren. André: “Er is voor ons ook een emotionele lading, omdat deels onze familie in deze streek is opgegroeid. Het is een prachtig gebied, met een schitterend landschap en veel saamhorigheid onder de mensen.” Jan: “Een ideale plek voor een eerste aftrap. Mede ook omdat alle betrokkenen hier heel goed voelen hoe Tiny-Towns een keten van duurzame beleving en recreatie kunnen worden. Waarbij de bezoeker veel meer krijgt dan alleen rust en ruimte. En die zin is het uiteraard geen toeval dat Joop Mulder van het project Sense of Place ook een van onze pleitbezorgers is. Als visionair was en is hij ook nu weer zijn tijd vaak ver vooruit.”

Feiten, cijfers en ambities

Tiny Houses: internationale trend van wonen of verblijven in kleine duurzame eco-huisjes. Volgens de Nederlandse wet is een Tiny House gebonden aan enkele regeltjes. Het mag niet groter zijn dan veertig vierkante meter of 150 kubieke meter.
Tiny-Town: concept van Jan en André Adema, om in Nederland van onderop (vanuit ondernemersinitiatieven) hoogwaardige en kleinschalige nederzettingen te creëren, in de natuur, aan de rand van dorpen en steden. En op plekken ‘met een verhaal’. 
Noordoost Fryslân wordt de plek in Nederland waar het eerste officiële huisje van een Tiny-Town wordt gerealiseerd. Als tweede locatie zijn er plannen nabij de ‘sense of place’ locaties van Joop Mulder en locaties in Midden Nederland. Los van de ecologische- (het moet duurzaam zijn) en de economische pijler (het moet realiseerbaar zijn) hanteren de initiatiefnemers de sociale pijler. Wat dit laatste aangaat wordt ook gedacht aan mantelzorg met (tijdelijke) Tiny Houses in de eigen tuin. Ondernemers, gemeenten en particulieren die belangstelling hebben op om een bijzondere locatie te investeren/participeren worden van harte uitgenodigd om met ideeën te komen of contact op te nemen.

Delen via

Vergelijkbare berichten