‘Samen oplossing en draagvlak vinden’

december 21, 2012

Pietersma & Spoelstra is gevestigd in het centrum van Drogeham. Vanuit een voormalig bankgebouw lopen contacten in het bedrijfsleven voornamelijk door de drie noordelijke provincies. Bijna de helft van het klantenbestand zit in de agrarische sector. Voor de rest is het onder meer de transportwereld, industrie, midden- en kleinbedrijf en ook particulieren. Het zijn mensen die te maken krijgen met regels en wetten die de overheid stelt bij nieuwbouw, uitbreiding van gebouwen, actualisatie van vergunningen etc.. In de praktijk blijkt dat gemeenten zich in het voortraject steeds meer terugtrekken. Het is dan aan de vergunningaanvrager zelf om de weg te zoeken in een wereld met steeds weer veranderende wetten, strenger regels en hoge eisen.

 

Overleg. Pietersma en Spoelstra hebben beiden ervaring als ambtenaar en dat scheelt. Pietersma werkte eerder bij de gemeente Achtkarspelen. Spoelstra deed bij dezelfde gemeente en in Tytsjerksteradiel ervaring op in milieuzaken en ruimtelijke ordening. Met nu een viertal medewerkers in dienst, is binnen het bedrijf elke opdracht weer een nieuwe uitdaging. Pietersma en Spoelstra hebben voldoende expertise in huis als problemen leiden tot een rechtszaak en eventueel de Raad van State. Veel liever gaan zij juridische touwtrekkerij uit de weg. Spoelstra: “Onze ervaring is dat je in overleg met de overheid vooraf en met goed onderbouwde argumenten vaak verder komt.’’

 

Veel problemen kunnen worden getackeld als het voortraject goed wordt verkend. Pietersma: “Procedures zijn soms zo ingewikkeld dat ondernemers en gemeenten er samen niet uit komen. Wij kiezen er liefst voor om vooraf in gesprek te gaan met de gemeente om te zien wat de speelruimte is. Als wij er dan met ambtenaren niet uit komen, gaan we vaak in gesprek met het college van burgemeester en wethouders en gemeenteraadsleden. Dan is iedereen precies op de hoogte van de plannen, ook met een goede belichting van de ondernemerszijde, als een ambtelijk advies wordt uitgebracht.”

 

Integrale aanpak. Pietersma is blij dat steeds meer gemeenten open staan voor degelijk vooroverleg. In plattelandsgemeenten wordt het steeds ingewikkelder om te voldoen aan Europese wetgeving. Bodemonderzoek, de flora- en faunawet en archeologie kunnen dan net als licht- en geluidsnormen voor onnodige ongerustheid zorgen. “Ondernemers weten ons steeds beter te vinden en wij wijzen ze graag de weg in het voortraject. We pakken het project integraal op en komen met complete aanvragen zodat de overheid zicht heeft op alle aspecten die relevant zijn. Vaak lukt het dan om samen een oplossing en draagvlak te vinden. De begeleiding gaat dan door tot en met de vergunningverlening”. Pietersma en Spoelstra zien zo steeds meer werk op zich af komen. Toch hebben beiden niet de ambitie ooit een groot adviesbureau te leiden. “Wij zijn geen managers. Noem ons gerust een paar vakidioten. Wij willen zelf het contact houden met onze klanten en houden van korte lijnen’’, zegt Spoelstra.

 

Delen via

Vergelijkbare berichten