Ondernemend Friesland nieuws

ABN AMRO Bank: Duurzaam groeien met sectorale kennis

ABN AMRO Bank Friesland Edwin Roskammer

Hij is informeel in de omgang, maar kiest zijn woorden zorgvuldig. Want Edwin Roskammer, Senior Banker Commercial Clients bij ABN AMRO, wil graag de feiten juist hebben, wanneer hij vertelt over de ‘sectorale’ strategie die de bank sinds twee jaar hanteert richting het bedrijfsleven. Een strategie die erop is gericht om álles te weten over een bepaalde sector. Klinkt logisch zou je zeggen. “En toch zijn wij daarin onderscheidend”, stelt Roskammer. “ Meestal heeft een bank relatiemanagers met een portfolio dat over alle sectoren uitgespreid kan zijn. Wij kiezen er voor om onze mensen alle tijd en ruimte te geven om zich helemaal in een sector in te graven. Zo krijg je interessantere gesprekken.”

Het relatief nieuwe beleid is niet zomaar uit de lucht komen vallen. “Ik hoef er niet om heen te draaien; de recessie heeft natuurlijk op alle fronten huis gehouden en zeker banken moesten hun core business herdefiniëren. Bij ABN AMRO is daar een duidelijke ambitie uit voort gekomen: wij willen duurzaam groeien door voor het zakenleven dé partner te zijn. Het verstrekken van risicodragend vermogen zien wij daarbij overigens niet als onze kerntaak; daar zijn anderen voor. Wij moeten onze klanten helpen met strategie, macro-economische vooruitzichten, marktanalyses, financieringspartners en allerlei andere diensten die gerelateerd zijn aan financiën. Er worden steeds meer assed based oplossingen aangedragen, zoals bijvoorbeeld factoring en lease. Echter: wanneer je die ambitie hebt moet je ook mensen op pad hebben die de sectoren door en door kennen. Daar investeren we dus zwaar in en dat betaalt zich ook uit. Want jaarlijks onderzoek wijst uit dat we in Friesland, met name op de sectoren waarmee we dit al een tijdje deden zoals agrarisch, shipping en public (overheid en onderwijs, red.) erg goed scoren.”

 

Benchmarken

In Friesland lopen op dit moment circa twintig relatiemanagers rond, die verstand hebben van verschillende sectoren als onder andere bouw, Leisure, agrarisch, maar ook transport en overheid. Als extra voordeel van die sectorale kennis noemt Roskammer dat de sectormanager niet alleen diepgaande gesprekken kan voeren, maar ook beter kan benchmarken. “Stel, onze sector-specialist heeft tien twintig transportbedrijven in portfolio. Dan kan hij niet alleen de mark en de sector, maar ook de performance van deze bedrijven goed vergelijken. Daarmee wordt hij een expert die op basis van parameters behoorlijk goed richtingen kan aangeven. En intern in de bank heeft deze persoon weer collega’s die ook van de hoed en de rand weten. Dat is voor iedereen inspirerend.”

 

Het tastbare

Roskammer zélf werkt samen met de sectorrelatiemanagers voor de regio Friesland. Wat hijzelf het mooiste vindt? “Dat is absoluut dat je bij zoveel bedrijven komt en mee mag denken. En ook het tastbare is mooi. Dat ik ergens met mijn auto rij en bedrijvigheid zie, waar ik zelf aan mee heb mogen helpen.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement