Aeroscan wint titel Friese Startup van het Jaar

Sinds 2016 wordt de verkiezing voor Friese startups georganiseerd, als onderdeel van de Verkiezing Friese Onderneming voor succesvol Fries mkb.

Inmiddels zijn er vijf startups eerder bekroond met de titel: De Streekboer, Tanqyou, Grenzelooswerk, YFK Marketing & Research en SusPhos. Een podium op het water naast de Waterpoort in Sneek diende als locatie voor de finale-avond. Na de pitches van genomineerden Aeroscan, Flow en Taem.io was het publiek vanaf diverse sloepen aan zet. Voorzitter van Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar Jorrit Volkers reikte vervolgens de titel uit aan founder Mark Nicolai van Aeroscan.

Op grote schaal

De startup maakt ‘digital twins’, in de vorm van fotorealistische 3D-modellen van gebouwen door middel van drones met sensoren en 3D scanning. Aeroscan lanceerde recentelijk het in-house ontwikkelde softwareplatform Aespect waarmee zowel zij als hun klanten onderhoudsprognoses op grote schaal kunnen realiseren.

Technische ontwikkeling

“Mooi om na een aantal jaren van technische ontwikkeling en de lancering van ons platform Aespect nu genomineerd te zijn én te winnen. Dat voelt als een beloning voor waar we met het team en partners hard aan hebben gewerkt. Onze focus ligt nu op het verder opschalen van de scans naar stedelijk niveau. Daarbij komen uitdagingen als het uitgebreider gebruiken van het luchtruim en maatschappelijke acceptatie kijken. Zo willen we een informatiebron zijn voor de energietransitie en vooral meer impact maken. Het is onze droom om in Friesland de eerste steden te scannen met onze methode. Dat zou een wereldprimeur zijn”, noemt Mark Nicolai van Aeroscan.

Voorselectie

Jaarlijks maken Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar, Founded in Friesland en Inqubator Leeuwarden de verkiezing voor Friese startups mogelijk. De voorselectie vindt plaats op basis van potentie, ambitie en mate van innovatie in het product of de technologie. Inqubator Leeuwarden biedt in de Friese hoofdstad werkplek, verdieping in business development en een community voor Friese startups. Founded in Friesland is aanjager en verbinder binnen het Friese startup-ecosysteem.

Foto: IMAZZO

Vergelijkbare berichten