Ondernemend Friesland nieuws

Afnemen energiescans bij sportverenigingen gestart

Sport Fryslân, de zes samenwerkende gemeenten in Noordoost Fryslân, de provincie Fryslân en SportStroom zijn in oktober gestart met het pilotproject om sportaccommodaties te verduurzamen. Inmiddels hebben 19 sportverenigingen uit Noordoost Fryslân zich aangemeld voor een energiescan; de eerste stap om te verduurzamen. De eerste scans zijn vorige week uitgevoerd.

Informatiebijeenkomsten

Op 14 en 26 oktober zijn sportverenigingen in Noordoost Fryslân geïnformeerd over de mogelijkheden van het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Na de informatiebijeenkomsten konden zij zich aanmelden voor deelname aan het project. Sportverenigingen die alsnog mee willen doen, kunnen zich nog tot 11 december aanmelden.

 

Energiescan

Het project start met inzicht krijgen in het energieverbruik en de status van de sportaccommodatie via een uitgebreide energiescan. Vorige week heeft SportStroom de eerste energiescans uitgevoerd. De uitkomsten aangevuld met besparingstips worden binnenkort aan verenigingen teruggekoppeld. Vervolgens kunnen plannen worden gemaakt voor het de uitvoering van technische maatregelen.

Bij de uitvoering van technische maatregelen wordt gebruik gemaakt van zelfredzaamheid van de vereniging en het lokale netwerk. Installateurs, de sponsoren van de club, worden betrokken bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen zoals installatie en onderhoud. De vrijwilligers van de vereniging worden waar mogelijk ingezet om uitvoerende werkzaamheden te verrichten. Ook is aandacht voor het creëren van draagvlak binnen de vereniging.

 

Nieuwe subsidie voor verduurzaming sportaccommodaties
In Fryslân zijn 450 sportverenigingen verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van hun eigen accommodatie. Vanaf 1 januari 2016 kunnen de extra kosten voor energieverbruik flink oplopen, gemiddeld € 1.200,- per vereniging. Dit komt doordat de zogenoemde Ecotaks vervalt. Via een nieuwe regeling die op 4 januari wordt opengesteld  worden investeringen in energiebesparing en opwekking voor sportverenigingen met 30% gesubsidieerd. Om verenigingen direct te laten profiteren van deze regeling en de extra energiekosten op te vangen, zijn de samenwerkende partijen deze pilot gestart.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement