Ondernemend Friesland nieuws

Bedrijvencentrum Noordoost-Fryslân in De Westereen

Jasper Agema

Aan de rand van De Westereen heeft ‘De Nijverheid’, het voormalige pand van de sociale werkvoorziening, in korte tijd een centrale rol opgebouwd voor de lokale bedrijvigheid. Een keur aan ondernemers heeft z’n uitvalsbasis in Bedrijvencentrum Noordoost-Fryslân, van meubelmaker tot autorestaurateur. Jasper Agema is er, als mede-eigenaar, de drijvende kracht. “Voor het gezamenlijk belang, niet voor mezelf.”

Jasper Agema is directeur van Bony Design, leverancier van hoogwaardige meubelen en woonaccessoires. Zijn producten vinden hun weg naar binnen- en buitenland, waaronder Oostenrijk, Duitsland en Italië. Behalve ondernemer is Jasper gemeenteraadslid in Tytsjerksteradiel. Een volle agenda is het gevolg. “Maar juist die combi geeft mij kracht. De kennis en kunde die ik in beide rollen opdoe, zet ik in om samen vooruit te komen.” Enkele jaren geleden nam Bony Design haar intrek in het voormalige pand van de sociale werkvoorziening. Daarna ging het snel met Bedrijvencentrum Noordoost-Fryslân. In anderhalf jaar zijn er maar liefst 18 bedrijven neergestreken. En dat aantal groeit nog maandelijks.

 

Netwerksamenleving

“Alle ondernemers hebben hier al eens een factuur gestuurd aan een collega-ondernemer onder hetzelfde dak.” Het tekent de eenheid in Bedrijvencentrum Noordoost-Fryslân. “We gaan steeds meer toe naar een netwerksamenleving. Wij spelen daar op in. Als kleinere meubelmaker kun je samen met je collega’s ineens veel grotere klussen aan. En de oldtimerrestaurateur kan terecht bij de APK-specialist en andersom. Zo proberen we te groeien met elkaar.” Jasper’s rol binnen het geheel is veelomvattend. Zo zorgt hij voor het beheer en onderhoud van het pand. Maar even makkelijk springt hij met zijn ervaring bij als coach en adviseur voor de anderen. Pro Deo, uiteraard. “Offertes, projectcalculaties en basis fiscale aspecten, daar heeft niet elke beginnende ondernemer kaas van gegeten. Bij mij kunnen ze altijd aankloppen. Mei elkoar, foar elkoar.”

 

Ruimte beschikbaar

Met maar liefst 4.500 m² vloeroppervlak is het Bedrijvencentrum een ideale plek voor zzp’ers uit De Westereen en omgeving. “Er is hier in de regio veel vraag naar bedrijfsruimtes van 80 tot 240 m². Aan die vraag kunnen we goed voldoen. Zo hebben we momenteel nog twee kantoorruimtes vrij en een bedrijfsunit van 160 m² voor productie en opslag. Onze kavel is 11.000 m² groot, dus ruimte voor nieuwbouw is er volop. Maar die kant willen we niet meteen op. Laten we eerst de bestaande ruimte vol krijgen én verder inrichten. Zo werken we momenteel aan een inpandige fotostudio. Want goede foto’s zijn cruciaal voor de online verkoop van ‘onze’ maakbedrijven. Een ander plan is een zeecontainerpark voor opslagdoeleinden. Verder werken we aan een centrale receptie waarmee we de ondernemers ontzorgen met bezoekers- en goederenontvangst, telefoonservice en meer.”

 

Gemeenschapszin

Aan concrete, realistische plannen ontbreekt het niet in Bedrijvencentrum Noordoost-Fryslân. Zo wordt er met plaatselijk belang gesproken over een directe aansluiting op de toekomstige ontsluitingsweg van De Westereen. En wat te denken van 4.500 m² aan zonnepanelen op het dak. Het dorp De Westereen heeft ten slotte de ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn. Maar haast nog belangrijker dan alle ambities vindt Jasper de visie achter alle bedrijvigheid. “Geld is niet het enige belangrijke. Een voorbeeld: we drinken hier gezamenlijk koffie. Daar hoef je niet aan mee te doen, maar bijna iedereen doet ‘t. Die gemeenschapszin is hier de rode draad. Het gaat erom dat je elkaar helpt om samen vooruit te komen.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement