Ondernemend Friesland nieuws

De geboorte van de EcoWatch

Ecowatch - Friezen op het Paterswoldse Meer

Een Friese innovatie in Groningen. Op donderdag 7 april werd namelijk in het Paterswoldsemeer de EcoWatch van BlueLeg Monitor (Sneek) in gebruik genomen. Het product is een innovatieve veldmonitor, waarmee de oppervlaktewaterkwaliteit op afstand via het internet kan worden gemeten, onder andere op concentraties blauwalg. Hans Wouters van BlueLeg Monitor legt graag nog eens uit wat ‘zijn’  EcoWatch uniek maakt.

Voorspellen

“Het apparaat kan, in tegenstelling tot een satelliet, de hele dag door de kwaliteit van het water meten en wordt daarbij niet gehinderd door het wolkendek. De gegevens gaan vervolgens via Internet naar het waterschap. Met deze gegevens kan het waterschap – of een andere oppervlaktewaterbeheerder -  beschikken over de actuele waterkwaliteitsgegevens en kunnen we ook voorspellen hoe de waterkwaliteit zich de daarop volgende dagen zal ontwikkelen. Het waterschap kan zo het watermanagement economisch verantwoord uitvoeren en tegelijk kennis opbouwen over het ontstaan van blauwalg. Het kan risico’s dan beter inschatten, maatregelen sneller nemen en het publiek kan beter worden geïnformeerd.”

 

Belangstelling

Volgens Wouters is er nationaal en internationaal veel belangstelling voor het product. “ Bedrijven en organisaties die zich bezig houden met drinkwaterinname, koelwaterinname, viskweken en beheerders van ontziltingsinstallaties zijn geïnteresseerd. Wanneer de pilot in het Paterswoldsemeer goed verloopt verwachten we dit unieke product wereldwijd in flinke aantallen te kunnen verkopen.”

 

Ontwikkeling

BlueLeg Monitor is overigens niet de enige partij die aan de wig heeft gestaan van de innovatie. De ontwikkeling van het product is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de bedrijven BlueLeg Monitor uit Sneek, Water Insight (Wageningen) en INCAS3, het instituut voor hoogwaardige sensortechnologie uit Assen. Dit dus in een partnership met het Waterschap Noorderzijlvest en het Meerschap Paterswolde. Financiële steun was er van de Provincie Fryslân, het Ministerie van Economische Zaken, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en waterschap Noorderzijlvest.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement