Ondernemend Friesland nieuws

BNI Drachtster Feart: Geven én ontvangen

BNI Drachtster Feart

De formule is ooit begonnen in de VS en bestaat inmiddels al dertig jaar. Een simpele formule overigens en misschien daarom wel zo succesvol. We hebben het over BNI, een internationaal netwerk van ondernemers die regelmatig op regionale schaal bij elkaar komen, om kennis delen en elkaar vervolgens in elkaars netwerken aan te bevelen. Dit vanuit het principe dat ‘geven loont’.  De regionale afdelingen worden ‘chapters’ genoemd. In Friesland zijn daar drie van; Leeuwarden, Sneek en sinds 22 april van dit jaar Chapter Drachtster Feart. Wat doen ze? Waar staan ze voor? En wat maakt ze anders dan andere netwerkclubs? Chapter Director Edwin Vastenburg legt het graag even uit.

Wat maakt jullie nu eigenlijk anders dan een andere netwerkclub?

Iedere netwerkclub of serviceclub kan voor een ondernemer heel prettig of nuttig zijn. Wat ons anders maakt is dat wij een behoorlijk strak georganiseerde formule hebben. We zijn heel doelgericht: onze deelnemers willen elkaar leren kennen en willen gebruik maken van elkaars netwerk. Door wekelijks bij elkaar te komen leer je elkaar goed kennen en ken je ook de behoefte van iedereen. Zo kun je een ander ook actief in je eigen netwerk aanbevelen. Wanneer je tegelijk weet dat 25 tot 40 medeleden (eigenlijk ook accountmanagers) jou op die manier ook aanbevelen in hun eigen netwerken weet je dat je een groot bereikt hebt.

 

Wekelijks bij elkaar komen. Dat klinkt tijdrovend.

Daar hebben we een leuke oplossing voor. De Chapter Drachtster Feart komt bijvoorbeeld iedere vrijdagochtend bij elkaar in Van der Valk Drachten. De inloop is om kwart voor zeven ’s ochtends. Om zeven uur beginnen we en stipt om halfnegen houden we weer op. Dan heb je nog een hele werkdag voor je.

 

 

Hoe ziet zo’n vroeg ochtendprogramma er dan uit?

We beginnen met verslaglegging. Welke nieuwe leden zijn er bijvoorbeeld bij gekomen. Dat gaat bij ons in Drachten hard. Op 22 april begonnen met 25 leden en inmiddels zitten we op 33. Wekelijks houdt iemand een presentatie van tien minuten. En verder heeft ieder lid iedere week een minuut om zijn verhaal te doen. Waar is hij of zij mee bezig, wat speelt er en heel belangrijk: wat is zijn of haar zoekvraag? Op basis van die vraag gaan andere leden in hun netwerk aan de slag. Het mooie daarvan is dat het heel gestructureerd in zijn werk gaat. De week komt men al met tips en met personen die gebeld mogen worden. Verder wordt ook wekelijks het aantal aanbevelingen bijgehouden en ook de omzet die er uit voort is gekomen. Die hele focus maakt dat het zeer effectief is. Leden van BNI halen er gewoon tientallen opdrachten mee binnen.

 

Het klinkt aantrekkelijk. Wat zijn de voorwaarden?

Iedere chapter heeft maar een vertegenwoordiger uit een bepaalde beroepsgroep. Is er bijvoorbeeld al een stukadoor in Leeuwarden lid, dan kun je daar niet meer lid worden. Dan kun je wel naar een andere chapter. In Drachten zoeken we bijvoorbeeld nog een notaris. Maar de allerbelangrijkste voorwaarde is dat een ondernemer bereid moet zijn om te delen. We zoeken gepassioneerde ondernemers die geloven in het principe dat je door te geven altijd ook ontvangt.

 

Nu 33 leden. Waar ligt bij de Drachtster Feart de limiet?

Die hebben we in beginsel niet. Zo lang het nog goed strak is te organiseren, is iedereen welkom. Dat wil ik graag benadrukken: iedereen is welkom. Kom gewoon eens op een vrijdagochtend langs, dan kun je kijken of het iets voor je is.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement