Ondernemend Friesland nieuws

Bouwbedrijf Cornel stelt al 100 jaar de mens centraal

Bouwbedrijf Cornel stelt al 100 jaar de mens centraal

Met een jubileumfeest voor medewerkers, onderaannemers, klanten en vrienden viert Bouwbedrijf Cornel in Joure deze maand dat het bedrijf 100 jaar bestaat. Tijden van bloei en bouwcrisis wisselden elkaar in die jaren af. Marten Johannes Cornel, de derde generatie aan het roer, is trots dat alle stormen werden doorstaan. Het geheim van de eeuweling? “We hebben de mens altijd centraal gesteld, zowel klant als personeel.”

Tijdens de jongste crisis zag Cornel de ellende vroeg aankomen. “Ik zit in verschillende landelijke besturen en kon daardoor tijdig ingrijpen. We moesten diep snijden in de organisatie. We gingen van 40 naar 15 medewerkers. Een rottijd. Je kent de jongens en hun gezinnen. Je weet wat de impact is.”

 

Maar in tegenstelling tot veel branchegenoten hield Cornel wel medewerkers in vaste dienst en greep hij niet terug op zzp’ers. “Ik heb altijd geloofd in het hebben van eigen personeel. We geven hen veel verantwoordelijkheid en proberen ze niet alleen op basis van vakbekwaamheid maar ook qua persoonlijkheid met onze klanten te matchen. Dat communiceert beter en zo bouw je samen iets op. Samen met onze leveranciers, onderaannemers en klanten hebben we ons door deze lastige tijd geslagen.”

 

Drie generaties

Bouwbedrijf Cornel werd in oktober 1918 opgericht door Cornels grootvader, eveneens Marten Johannes geheten. Door in een schuurtje in het centrum van Joure een eigen bouwbedrijfje te starten plukte hij na de Eerste Wereldoorlog de vruchten van de naoorlogse bloeiperiode. Hij was ambitieus, maar na de Beurskrach van 1929 en het overlijden van zijn vrouw en één van zijn kinderen bleef hij alleen achter met de zorg voor zijn twee andere kinderen, geen sociale voorzieningen en nauwelijks werk.

 

Zoon Johannes Anne wilde leraar worden, maar geld voor een studie ontbrak. In de tweede helft van de jaren dertig was er wel weer meer werk dan zijn vader alleen aan kon, dus kwam Johannes Anne ook in het bedrijf. En toen was er de Tweede Wereldoorlog. Na vier jaar tewerkstelling in Nazi-Duitsland keerde hij ziek terug, maar in de wederopbouwperiode bouwden vader en zoon een gezond bedrijf op. Johannes Anne was echter behoudend en groter dan tien werknemers groeide het bedrijf nooit.

 

Kleinzoon Marten Johannes was anders; hij wilde meer aanpakken, grotere klussen. De bouwcrisis van de jaren ’80 daargelaten, had het Jouster bouwbedrijf vooral de wind in de zeilen. Zo werden in het noorden van het land verschillende asielzoekerscentra en recreatiepark Borgmeren bij het Groningse Harkstede gerealiseerd. In 1994 verruilde Cornel na 76 jaar de verouderde locatie in het centrum van Joure voor een nieuw bedrijfspand op bedrijventerrein Sewei.

 

Mooie toekomst

En toen was er de financiële crisis van 2008, die ook de bouwsector hard trof. Cornel ziet echter dat zijn bedrijf weer klaar is voor een mooie toekomst in nieuwbouw, verbouw, onderhoud en renovatie. Een vierde generatie Cornel zal evenwel niet het stokje gaan overnemen. Gydo de Graaf, de zoon van Cornels beste vriend, is inmiddels mededirecteur. “Mijn zoon staat liever op de werkplaats.  Dat is prima. Je moet doen waar je gelukkig van wordt.” Het bedrijf telt inmiddels weer dertig vaste medewerkers. Een mooie omvang, vindt Cornel. “We kunnen nu redelijk grote projecten aan, maar dankzij korte lijnen en de betrokkenheid van de medewerkers kunnen we snel schakelen en is er nauw contact met onze klanten. Dat is onbetaalbaar.”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist