Ondernemend Friesland nieuws

Bouwbedrijf G. de Haan & Zn.: van sporthal tot deurkruk

Bouwbedrijf G. de Haan & Zn.: van sporthal tot deurkruk

Pake Gerrit de Haan waagde in 1927 de stap naar het zelfstandig ondernemerschap en startte Bouwbedrijf G. de Haan & Zn. Negentig jaar en twee generaties later hebben kleinzonen Gerrit Jan en Johan de touwtjes in handen bij het familiebedrijf uit Garyp. En wie Johan de Haan een tijdje enthousiast over zijn vak hoort praten, beseft dat ze er zo nog negentig jaar aan vast kunnen plakken.

Van sporthal tot deurkruk

Wie in zee gaat met Bouwbedrijf De Haan krijgt te maken met een betrokken aannemer. “We staan dicht bij onze klanten”, legt commercieel en financieel directeur Johan de Haan uit. “We pakken grote projecten aan, maar als we ergens aan het werk zijn en de klant vraagt of er even een wandje in een kantoor kan worden gezet, dan doen we dat ook. We bouwen sporthallen, maar zijn er ook voor het vervangen van een deurkruk.” 

De Haan: “Ik verdiep me graag in de opdrachtgever en de doelgroep voor wie we bouwen. Vind ik ook het mooie aan dit vak. Zo bouwen we een band op en kunnen we goed rekening houden met de gebruikerswensen. We hebben bijvoorbeeld een project gedaan voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Een kwetsbare groep. Als je uiteindelijk ouders en kinderen ziet huilen bij de oplevering, dan maakt dat ons werk heel bijzonder. Bouw of verbouw is voor de klant vaak een stap vooruit. Je bent onderdeel van de ontwikkeling die een klant maakt.”

 

Waterpompen en grafkisten

Pake Gerrit de Haan bracht naast de bouwwerkzaamheden ook houten waterpompen en grafkisten op de markt. Deze nevenactiviteiten heeft het bedrijf al lang geleden laten vallen. Vandaag de dag is het familiebedrijf vooral werkzaam in de utiliteitsbouw, woningbouw en doet het renovaties, verbouwingen en onderhoud. Bouwbedrijf G. de Haan & Zn wordt vaak gevraagd voor het bouwen van sportcomplexen, grote montagehallen in de scheepsbouwwereld en voor renovaties aan gebouwen en woningen die in gebruik moeten blijven tijdens de werkzaamheden.

 

De bouw als smartphone

Net als de meeste bouwbedrijven had ook G. de Haan & Zn het zwaar tijdens de bouwcrisis, maar De Haan kijkt positief vooruit. “Er zaten ook goede kanten aan de crisis. Het dwingt je om je bedrijf eens goed door te lichten en daar leer je van. Toch was het vooral een kwestie van lijfsbehoud. En dat is ons gelukt met hulp van onze vaste klanten en de goede groep mensen die we aan het werk hebben. Nu de crisis achter de rug lijkt, is er weer ruimte om vooruit te kijken en aan de slag te gaan met nieuwe ontwikkelingen.”

 

“De markt verandert. Een opdrachtgever benaderde in het verleden eerst een architect en kwam daarna bij ons uit. Nu gaat het regelmatig andersom. Komt de opdrachtgever bij ons en zoeken wij samenwerking met een architect en installateur. Zie het als een smartphone, populair geworden omdat het meerdere functionaliteiten samenbrengt in één apparaat. In de bouw gaan we die kant ook op. Minder eilandjes, meer samenwerking.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement