Ondernemend Friesland nieuws

Bouwbedrijf Lont en IJB Groep gooien hoge ogen met innovatieve samenwerking

Bouwbedrijf Lont en IJB Groep gooien hoge ogen met innovatieve samenwerking

Toen de IJB Groep aan Bouwbedrijf Lont voorstelde een nieuwe, geruisloze en trillingsvrije manier van funderen toe te passen, was Lont meteen enthousiast. Het kenmerkt de intensieve samenwerking tussen de twee bedrijven: beiden enthousiast als het gaat om nieuwe innovaties, meedenken en vooruitkijken.

Bouwbedrijf Lont was kortgeleden finalist in de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar. “Heel bijzonder”, aldus directeur Jetze Lont. “Om als bouwbedrijf in de top drie terecht te komen is eigenlijk voor de hele bouwbranche fantastisch.”

Lont heeft op het gebied van sociale innovatie de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. “We hebben onszelf drie droomdoelen gesteld: honderd procent klanttevredenheid, werken met vaste partners zoals de IJB Groep en een zelflerende organisatie worden”, somt Jetze Lont op.

Het tweede doel is een droom die eigenlijk al jaren uitkomt, want het werken met bijvoorbeeld de IJB Groep is uitgegroeid tot een hechte, gelijkwaardige samenwerking waarbij de ene partner de andere in een mum van tijd enthousiasmeert over een nieuwe innovatie.

 

Drukpalen
Ruurd van der Lei, Verkoop Buitendienst bij de IJB Groep, noemt het meest recente voorbeeld. Via Drukpaal.nl participeert de IJB Groep sinds kort in een methode die prefab betonnen heipalen de grond indrukt. Het grote voordeel van deze nieuwe manier van funderen is dat het trillingsvrij is en vrijwel zonder geluid. ”Wij vroegen Lont: ‘Wat vind je ervan, doe je mee?’ Zijn enthousiaste reactie was: ‘Ja, graag. Natuurlijk!’”

Zo geschiedde. Na projecten in Gouda en Arnhem kwam de IJB Groep met de machine naar Friesland; naar het gezamenlijke project van beide partners in Harlingen. Daar werden de palen voor het nieuwe Havenhuis stil en soepel aangebracht.

”Niet alleen sociale innovatie, ook technische innovatie heeft continu onze aandacht”, licht Jetze Lont zijn bereidwilligheid toe. “Deze machine is revolutionair voor Nederland, uiteraard willen we daarmee werken.”

Marktleider
De IJB Groep werkt met een uniek totaalconcept. Het hele funderingstraject, vanaf het bodemonderzoek (sonderen) tot en met het opleveren van de prefab fundatie wordt vanuit Lemmer gecoördineerd. “De aannemer heeft er geen omkijken naar”, aldus Van der Lei.

“Wij zijn marktleider met dit totaalconcept en daar zijn we trots op. We proberen de concurrentie altijd voor te zijn. We hadden al jaren de wens om prefab palen trillingsvrij in de grond aan te kunnen brengen. In stedelijk gebied veroorzaken het geluid en de trillingen die het heien veroorzaken overlast. Dankzij dit systeem werken we trillingsvrij en zo goed als geluidsvrij. Je kunt ernaast gaan staan en dan merk je nog niks: de machine werkt geruisloos.”

Prestigieuze projecten
Bouwbedrijf Lont is net zo ‘eager’ om de concurrentie voor te zijn. Vooral op het gebied van woningbouw kun je niet om het bouwbedrijf heen, ook staat Jetze Lont vooraan als het gaat om prestigieuze projecten. Hij noemt er een paar.

“We zetten ons met alle grondeigenaren rondom de Potmarge in Leeuwarden in, om van dit bijzondere stukje natuur een nog mooier en duurzamer gebied te maken. Ook hebben we ons gecommitteerd aan de stichting Nul op de Meter, voor de bouw van energieneutrale woningen. Bovendien bouwen wij het expositiegebouw voor de Taalexpo van Lân fan Taal, onderdeel van Culturele Hoofdstad 2018. Daar zijn we heel trots op.”

Kom maar kijken
Twee bedrijven die in goede harmonie optrekken. De belangstelling van andere bedrijven is groot. Van der Lei: “Je merkt dat iedereen meekijkt: hoe gaan ze het doen? ‘Prima’, zeggen wij dan: ‘kom maar kijken, welkom!”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement