Ondernemend Friesland nieuws

Burgemeester Achtkarspelen doopt Burgumer gagelbier

Burgemeester Gerbrandy reikt Wâldpyk certificaat uit aan Sytze Hoogstins

Onder belangstelling van zo’n 120 man heeft het gagelbier ‘Kâld Kletske Galjes’ van Brouwerij De Hoge Stins in Burgum gisteravond officieel het levenslicht gezien. Tijdens de lancering van het gagelbier in het Tuincafé van De Kruidhof in Buitenpost, heeft burgemeester Gerbrandy van de Gemeente Achtkarspelen het bier bekroond met het streekkeurmerk Wâldpyk. Brouwer Sytze Hoogstins nam het certificaat en muurbordje van Wâldpyk in ontvangst. De gagel vervangt de hop in dit bier en is afkomstig van teler Ida Haarsma in Sumar. Kâld Kletske Galjes is ondermeer te koop bij de Mitra in Burgum en Op ‘e Stâl in Buitenpost. Tuincafé De Kruidhof in Buitenpost en De Pleats in Burgum schenken het in hun restaurant.

“Gagel staat in de volksgeneeskunst bekend als een middel tegen vele kwalen, al moet ik in kader van het alcoholbeleid wel waarschuwen: drink met mate”, grapte burgemeester Gerbrandy. “Het regionale aspect van dit bier is een enorme opsteker voor onze regio” vervolgde de burgemeester. Omdat Sytze Hoogstins de gagel uit De Wâlden haalt en het bier brouwt in de streek, heeft zijn gagelbier het streekkeurmerk Wâldpyk dubbel en dwars verdiend.

 

Ontwikkeld

Na de officiële plechtigheid konden alle 120 aanwezigen het speciaal bier proeven. Sytze Hoogstins: “Het gagelbier is een donker en droog bier. Heeft meer body en is milder dan andere bieren”. Ondanks dat Sytze van te voren helemaal niets van gagelbier af wist, heeft hij met de kennis van streekmerk Wâldpyk zelf zijn receptuur ontwikkeld. “Ik heb eerst van gagel thee getrokken. De thee smaakte veel te bitter, zodat ik wist dat er maar weinig van nodig is om een aangename bitterheid in het bier te krijgen”. Het eerste biertje was meteen goed en leverde zelfs een trofee op van De Koperen Tsjettel, een amateurbiervereniging waar ik lid van ben. Inmiddels heb ik al 1200 flesjes verkocht nog voor de lancering een feit was”. Samen met Streekkeurmerk Wâldpyk en Botanische Tuin De Kruidhof kwam Sytze op het idee om dit gagelbier te maken. Wijnhandel CRU68 uit Burgum verhandelt het bier.

 

Gagel

De gagel (Fries: galjes) is een struikje dat vanouds volop in De Friese Wouden was te vinden. In natte natuurterreinen en rondom pingo’s en vennen treft men hem hier en daar nog aan. Gagel wordt in Nederland op kleine schaal voor de bloemisterij geteeld. Vroeger was gagel een onderdeel van gruit, dat als voorloper van hop voor de bereiding van bier werd gebruikt.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement