Ondernemend Friesland nieuws

Burgemeester Mansveld pleit voor faciliterende overheid

Waarnemend burgemeester Wilma Mansveld van Tytsjerksteradiel is groot voorstander van de 'kanteling'. Een vraaggericht lokale overheid kan de gemeente alleen maar sterker maken. In Tytsjerksteradiel gaat dit al heel goed, zo heeft ze sinds haar installatie eind augustus gemerkt.

De eerste maanden met de ambtsketting om haar schouders zijn Mansveld goed bevallen. "Ik was zeer nieuwsgierig naar hoe het eraan toegaat in de lokale politiek. De gemeente is binnen de overheid de plek waar de vraagstukken van burgers en ondernemers daadwerkelijk opgelost moeten worden, waarbij de samenwerking met de Provincie en het Rijk natuurlijk belangrijk is. De gemeente krijgt daarbij steeds meer verantwoordelijkheden toebedeeld. Neem bijvoorbeeld de uitvoering van WMO-taken. Het werd mij al snel duidelijk dat Tytsjerksteradiel de zaken goed op orde heeft."

 

Aanpakken

Een fijne constatering bij de start van haar burgemeesterschap, dat waarschijnlijk tot maart 2017 zal duren. Sowieso voelt Mansveld zich thuis in Friesland. "Het landschap vind ik prachtig, vooral als het flink gevroren heeft. Ook de taal is erg mooi. Het Fries zegt veel over de Friezen. Ik vind de taal stoer en krachtig. Deze kenmerken zie ik terug in Tytsjerksteradiel. Zeker bij de ondernemers. Men houdt hier van aanpakken."

Gemeente Tytsjerksteradiel dient mee te bewegen met de actieve ondernemers, stelt Mansveld. "We moeten goed luisteren naar wat de ondernemers wensen en meedenken. Wij willen het bedrijven, en natuurlijk burgers, zo makkelijk mogelijk maken zodat ze meer zelf het initiatief kunnen nemen. Dorpen komen bijvoorbeeld met plannen en voeren daarover eerst zelf discussie, voordat het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad ernaar kijken. Dit is een goede volgorde, maar wel even wennen voor de gemeente. Het zonneparkproject van de Enerzjy Koöperaasje Garyp en het nieuwe winkelcentrum in Gytsjerk vind ik mooi voorbeelden waarbij je ziet dat het werkt."

 

Ondernemersprijs

In oktober werd Tytsjerksteradiel door ondernemers verkozen tot meest MKB-vriendelijke gemeente van Friesland. De gemeente is beleefd, betrouwbaar en betaalt snel haar rekeningen. Volgens Mansveld onderstreept de prijs het succes van de kanteling. "We willen ondernemers dus graag de ruimte geven, dan is deze prijs een mooie beloning. We zijn er zeer trots op." Maar eigenlijk heeft Tytsjerksteradiel geen prijs nodig om te zien dat de ingeslagen weg van de kanteling werkt. Mansveld merkt het zelf bij bedrijfsbezoeken. "Het college gaat regelmatig langs bij een ondernemer in de gemeente. Onlangs waren we bij grafkistenfabriek Hoogland, een prachtig familiebedrijf in Burgum dat moest verhuizen na een grote brand. Ze vertelden zeer tevreden te zijn over de ondersteuning die ze bij de verhuizing hadden gekregen vanuit de gemeente. Dat hoor je natuurlijk graag."

 

Digitale snelweg

Voor de economische toekomst van Tytsjerksteradiel is Mansveld content met De Centrale As. "Een dikke tien!" Maar een cruciale factor als goede infrastructuur beperkt zich volgens de eerste vrouwelijke burgemeester van Tytsjerksteradiel niet alleen tot wegen, het spoor en andere fysieke verbinders. "De digitale snelweg is ook enorm belangrijk. Het is ongelooflijk dat we nu in sommige delen van Nederland geen dekking hebben. 4G of 5G is een absolute must, zeker in een plattelandsgemeente als Tytsjerksteradiel, voor de kennisdeling en het netwerken."

 

Voorbereiden

De samenleving ontwikkelt zich in rap tempo, realiseert Mansveld zich. "Tegenwoordig hebben veel mensen een tablet, maar het is slechts een paar jaar geleden dat de eerste iPad werd gelanceerd. Onlangs zat ik in de jury van het Startup Weekend in Groningen, die werd gewonnen door een plan voor digitale rechtspraak. Zulke veranderingen gaan er gewoon komen." Gemeenten moeten volgens Mansveld rekening houden met de snelle ontwikkelingen en daarom goed luisteren naar burgers en ondernemers. "Neem bijvoorbeeld de ontwikkelingen rondom de Omgevingswet die er in 2019 gaat komen en voor de gemeente zeer ingrijpend zal zijn. Daar moet je klaar voor zijn. Dit is Tytsjerksteradiel. We zijn een gemeente die zich goed voorbereidt."

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement