Ondernemend Friesland nieuws

Centrum Duurzaam over opleiden voor een duurzame toekomst

Centrum Duurzaam Doen lezing februari 2016

Opleiden voor een duurzame toekomst, hoe doe je dat als bedrijf? Op dinsdag 16 februari 2016 kwamen zo’n 35 bedrijven bij elkaar tijdens een Duurzaam Doen Lezing van Centrum Duurzaam in Leeuwarden om deze vraag te beantwoorden. ‘We kunnen niet meer om duurzaamheid heen. Duurzaamheid brengt nieuwe technieken en verandert de beroepen van vandaag’, zo opent Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam de lezing. ‘Bovendien is het zo dat we in 2020 energieneutraal moeten bouwen en installeren. Laten we dan ook de handen ineen slaan om de techneut van de toekomst op te leiden. En laten we inzetten op voortdurende bijscholing. In Nederland besteedt een werknemer slechts 0,6 jaar aan scholing tijdens zijn of haar loopbaan. Dit in tegenstelling tot onze collega’s in Scandinavië (2,4 jaar)’.

Vakmanschap van morgen
Wie is de toekomstbestendige vakman / vrouw? De gezamenlijke uitdaging van de regio Friesland is om duurzaam te bouwen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Naast vakmanschap is daarvoor basiskennis duurzaam nodig maar ook blijvend bijscholen van medewerkers. ‘Richt op regionaal niveau zoals in Friesland een kennisinfrastructuur in. Het mooie is dat Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort er al is. Maak daar gebruik van’, is de oproep van Martijn van Bommel van ISSO vanuit zijn rol bij Buildup Skills.

 

Buildupskills-advisor-app
Deze app brengt de beroepen en specialismen in beeld van de bouw-, afbouw en installatiesector in relatie tot de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het advies van Martijn van Bommel is om aan elk specialisme het regionale cursusaanbod te koppelen. ‘Voor bedrijven is het dan niet alleen inzichtelijk waar welke cursus voor welk specialisme te volgen is. Maar ook dat voor elke medewerker een vakmanschapsprofiel beschikbaar is. Bedrijven kunnen dan snel inspelen op nieuwe duurzame ontwikkelingen’, aldus Martijn van Bommel.

 

Kennisportaal
Een reden voor het oprichten van een kennisportaal zoals in Genemuiden is het duurzamer inzetten van huidige en nieuwe medewerkers in het werkveld van morgen. ‘Bovendien is er sprake van een unieke samenwerking tussen de wereld van de bouw en de installatiebranche’, zegt Bert de Vries van het Kennisportaal enthousiast. De focus is gericht op het bijscholen van bedrijven op het terrein van innovatie en duurzame technieken. ‘Daarnaast werken we bewust samen met het beroepsonderwijs om in de toekomst studenten af te leveren die klaar zijn voor de nieuwste technieken. Alleen door regionale samenwerking in een kennisportaal is dit haalbaar’.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement