Ondernemend Friesland nieuws

Circulair bouwen als norm bij ontwikkelingen op Energiecampus Leeuwarden

Circulair bouwen als norm bij ontwikkelingen op Energiecampus Leeuwarden

Nederland circulair in 2050. Dat is de ambitie van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. In het Rijksbrede programma Circulaire Economie heeft het kabinet de ambitie weergegeven om samen met maatschappelijke partners in 2030 een (tussen)doelstelling te realiseren van 50% minder gebruik van primaire grondstoffen. Ook vanuit Circulair Friesland wordt geanticipeerd op deze nieuwe economie. Om een bijdrage te leveren aan deze doelstellingen én vanuit de duurzaamheidsgedachte van de initiatiefnemers zelf, is circulair bouwen ook de norm bij ontwikkelingen op de Energiecampus Leeuwarden.

Over circulair bouwen
Circulair bouwen is het nieuwe duurzame ondernemen, waarbij producten en grondstoffen telkens worden hergebruikt en afval en vernietiging wordt geminimaliseerd. Bij Energiecampus Leeuwarden – een initiatief van Oosterhof Holman en Ekwadraat – wordt dit onder meer vertaald naar de aanleg van circulaire infrastructuur en een circulair gebouwd kenniscentrum.

 

Circulaire infrastructuur
De voormalige provinciale weg N31 Marsum-Deinum, gelegen op enkele kilometers van de Energiecampus Leeuwarden, wordt verwijderd en herverkavelt. In het gebied worden natuurlijke en recreatieve waarden toegevoegd, ter compensatie van de nieuw aangelegde N31. De 1,6 km lange weg wordt hergebruikt als nieuwe toegangsweg en fietspaden op het campusterrein. Dit betekent circulair hergebruik van alle materialen. Het project is een samenwerking van Oosterhof Holman en Leeuwarden Vrij-Baan.

 

Circulair kenniscentrum
Op de voormalige stortplaats de Schenkenschans wordt het Energie Kenniscentrum Leeuwarden gebouwd. Dit gebouw wordt circulair en uniek lichtgebouwd door Friso Bouwgroep. Het ontwerp is van AchterboschZantman architecten. Hergebruik van pallets als wanden en met behulp van een 3D printer wordt van bijvoorbeeld oude shampooflesjes de gevel gemaakt. Het kenniscentrum gaat als hoofdkantoor fungeren voor Ekwadraat en als kantoor voor Oosterhof Holman. Daarnaast is er ruimte voor kennisinstellingen en startups, die doorontwikkeld kunnen worden tot grownups. Het is de plek waar alle kennis op het gebied van energie samenkomt en synergie ontstaat tussen diverse partijen. Nu al wordt er veel samengewerkt met diverse scholen. ROC Friese Poort is samenwerkingspartner van het project en geeft hiermee studenten de kans om kennis te maken met nieuwe technieken. Zo denken studenten mee met de bouw van het circulaire kenniscentrum en wordt nagedacht hoe dit innovatieve gebouw beveiligd moet worden. Tijdens Culturele Hoofdstad 2018 worden van juli t/m oktober de activiteiten op de Schenkenschans gelanceerd middels de Energy Expo.

 

Over Energiecampus Leeuwarden
Energiecampus Leeuwarden gaat zijn plek vinden op de voormalige vuilstortplaats Schenkenschans en aanliggende terreinen en wordt hét corporate campusterrein binnen de gemeente Leeuwarden  dat groene energie levert voor eigen gebruik en de stad Leeuwarden. Ook wordt het dé locatie voor kennisdeling in experimenten of productie en kunnen er nieuwe technologieën worden ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. Tot en met 31 mei ligt het ontwerp bestemmingsplan ter inzage, waarna de raad het bestemmingsplan in juli zal behandelen. Gisteren hebben de initiatiefnemers een toelichting op de voortgang van de plannen gegeven in de raad.

 

Kijk voor meer informatie over Energiecampus Leeuwarden op de website.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement