Ondernemend Friesland nieuws

Circulair bouwen is fysiek en digitaal bouwen

Circulair bouwen is fysiek en digitaal bouwen

Circulair en energieneutraal bouwen vraagt om een andere en nieuwe manier van ontwerpen en bouwen. ‘Het is nodig dat we op een andere manier naar gebouwen kijken’, zo opent Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, de Duurzaam Doen Lezing van 9 mei 2017. ‘Zet punten achter bestaande ontwerp- en bouwprincipes. Dan komt er ruimte voor nieuwe en innoverende principes’. In de inforuimte van de nieuwbouw Uniformberoepen van ROC Friese Poort in Leeuwarden luisterden ongeveer 35 personen uit het bedrijfsleven en de overheid naar de ervaringsverhalen van Wind Architecten en Adviseurs en Friso Bouwgroep.

Gebouw als donor
‘Onze passie ligt bij de architectuur’, vertelt Harm Tigchelaar van Wind Architecten Adviseurs. ‘We zijn de uitdaging aangegaan om een gebouw te ontwerpen dat middenin de maatschappij staat’. Het nieuwe gebouw past in het landschap, straalt gezag uit, wekt nieuwsgierigheid en heeft een eigen binnen- en buitenwereld.  De energie neutrale toepassingen zijn zonnepanelen en open en sterk isolerende gevels. ‘Hoe beter de bouwschil hoe minder je hoeft te vragen van de installaties’. Circulaire maatregelen zijn zichtbaar in demontabel bouwen, het bouwen met bestaande onderdelen en het toepassen van cradle to cradle materialen voor draagconstructie, gevel en inbouw. ‘Zie dit gebouw als een donorgebouw’.

 

Gebouw  als opslagplaats
Circulair bouwen gaat over waarde behoud van het gebouw. ‘Daarom maken we eigenlijk 2 gebouwen. Een fysiek gebouw en een digitaal gebouw in BIM’, legt Johan Keuning van Friso Bouwgroep uit. ‘Vanuit het digitale gebouw maken we verantwoorde materiaalkeuzes in het nieuw te bouwen gebouw’. De materiaalkeuzes zijn zichtbaar in het gebouwpaspoort. ‘Op deze manier hebben we inzicht in het toekomstig gebruik van deze materialen. We zien dit gebouw als een opslagplaats’. Bij circulair bouwen is sprake van een technische en een biologische kringloop. ‘Denk ook maar eens aan biobased bouwmaterialen’. 

 

Dag van de bouw 2017
Zaterdag 20 mei 2017 is de twaalfde editie van de Dag van de Bouw. Bij uitstek een dag het verhaal van circulair en energieneutraal bouwen te vertellen aan het grote publiek. ‘Dit nieuwbouwproject is onderdeel van de Dag van de Bouw en iedereen is van harte welkom van 10.00 tot 16.00 uur’, is de uitnodiging van Jaap van Bruggen, hoofd facilitair bij ROC Friese Poort. Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra en UNETO-VNI organiseren deze Dag van de Bouw.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement