Ondernemend Friesland nieuws

DataCenter Fryslân, twee locaties, een jaar na dato.

DataCenter Fryslan

Het gaat goed met DataCenter Fryslân. Meer en meer ondernemers kiezen ervoor om hun apparatuur voor data en telecommunicatie onder te brengen in één van de beschikbare ruimtes van het Leeuwarder bedrijf. De vraag is zo groot, dat DataCenter Fryslân vorig jaar november de  tweede vestiging heeft geopend, compleet met glasvezelring tussen beide datacenters. Ondernemend Friesland sprak met Arnoud Annema, verantwoordelijk voor Marketing & Sales bij DataCenter Fryslân, over de hoed en de rand.

Een tweede datacenter, kunnen we daaruit afleiden dat de zaken goed gaan?
Arnoud Annema: “Dat kunnen jullie zeker. We hebben lang getwijfeld om onze eerste locatie op te waarderen, maar er bestond een kans om het pand van de Friesland Bank over te nemen. Dat hebben we dan ook gedaan. We wilden onze klanten de mogelijkheid bieden om op twee locaties hun servers  te hebben staan en een jaar na dato zien we dat het ook zo is gebeurd.”

Wanneer kreeg deze tweede locatie vorm?

“In 2012  kochten we het pand van de Friesland Bank aan de Archimedesweg in Leeuwarden en begonnen we al met verbouwen. Tegen de tijd dat de Friesland Bank het pand verliet, waren wij ook al zo’n beetje klaar met die eerste verbouwingen. Daarna konden gelijk ook de eerste klanten erin trekken.”

Waarom twee locaties? Is dat puur uit ruimtegebrek?
“Deels. We hebben goed naar de wensen van onze klanten geluisterd en de vraag om een tweede datacenterlocatie klonk steeds luider. Sommige klanten wilden extra zekerheid en willen de tweede locatie gebruiken als backup; wat ga je doen als één locatie uitvalt? Voor de beantwoording  van die vraag hebben we nu een passend antwoord.”

Wat gebeurt er precies in een datacenter?
“Een bedrijf heeft in een datacenter eigenlijk een ‘luxe vierkante meter’. Je kan bij ons geen kantoorruimte huren, maar wel een plek met een uitstekende koelcapaciteit en energie, voor de data van je bedrijf. Bedrijven zorgen er zo voor dat hun data altijd beschikbaar is en dat is belangrijk. Stel, je verzorgt een dienst aan je klanten, dan moet die dienst altijd bereikbaar zijn. Je kan dankzij ons datacenter dan je klanten bedienen met je eigen software en service.” Valt de apparatuur op de éne datacenter locatie uit, dan kan de andere locatie het overnemen.

Komen er ook nog mensen over de vloer, of staat het vol met computers?
“Natuurlijk. Wat we vaak zien is dat onze klanten hun eigen klanten weer meenemen, om te laten zien waar hun data is opgeslagen. Dan leeft het ook meer voor de klant en gaat het abstracte er wat af.”

En nu? Staat datacenter 3 al in de agenda?
“Nou, voorlopig kunnen we wel even vooruit. Het fijne van deze twee locaties is dat ze allebei in Leeuwarden staan en we met onze mensen nu beide locaties kunnen runnen. Gaan we in een andere plaats  nog een derde locatie openen, dan moeten daar ook weer mensen voor zijn en kan je je service niet voor hetzelfde geld blijven bieden.  Ook de kosten voor de glasvezelverbinding  gaan dan zwaarder meetellen in de oplossing. We blijven natuurlijk wel om ons heen kijken, maar meer ook niet. Er zijn voldoende mogelijkheden  om nog verder te groeien, dus de komende tijd kunnen we de regio  uitstekend van dienst zijn met deze twee locaties om in de vraag van een dubbel data opslag-concept te voorzien.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement