Ondernemend Friesland nieuws

DataDiensten Fryslân bouwt, beheert en beschermt al vijftien jaar computernetwerken

DataDiensten Fryslân bouwt, beheert en beschermt al vijftien jaar computernetwerken

De ontwikkelingen binnen de ICT gaan razendsnel. Daar zit een schaduwkant aan, zoals steeds heftigere vormen van cybercrime. Netwerkintegrator DataDiensten Fryslân in Leeuwarden helpt bedrijven om hun digitale werkomgeving af te stemmen op de laatste digitale kansen en risico's. In 2017 doen ze dat voor het vijftiende jaar.

Digitale calamiteiten kunnen elke onderneming, groot en klein, treffen. Denk aan een netwerkstoring, grote stromen ongewenst dataverkeer waardoor een website plat komt te liggen en hackers die er met gevoelige informatie vandoor gaan. "De maatschappij raakt steeds meer ingesteld op digitale netwerken", vertelt Arnoud Annema, marketing- en salesmanager bij DataDiensten Fryslân. "Neem het internetbankieren. Het bedrijfsleven biedt een toenemend aantal diensten en producten digitaal aan en veel overheidsgerelateerde zaken moet je online regelen met je DigiD. De ICT-vooruitgang levert veel op, maar maakt ons ook kwetsbaar."

 

Verkeer wegleiden

DataDiensten Fryslân voorkomt digitale rampen bij bedrijven. Het team is gespecialiseerd in het aanleggen van goed beveiligde netwerken. Zo leveren ze snelle internetaansluitingen en een firewall die ze constant in de gaten houden. Nieuw is de DDos Protection Service. Annema daarover: "Wij houden de digitale snelweg waarover de data van onze klanten gaat, goed in de gaten. We herkennen meteen welk verkeer voor ongewenste files gaat vormen. Wij leiden het weg zodat de route vrij blijft. Daarvoor moeten we onze kennis up-to-date houden, want de methoden veranderen continu." Er moet bij DDos-aanvallen niet alleen worden gedacht aan Russische of Chinese computercriminelen die bedrijven willen chanteren, benadrukt Annema. "Zo zijn scholen een populair doelwit geworden. Jongeren die niet blij zijn met een cijfer kunnen eenvoudig een DDos-aanval online bestellen. Het is vaak ook puur treiteren of verveling."

 

Grotere belangen

Toen DataDiensten Fryslân in 2002 werd opgericht door Rolf van der Meulen - die samen met Fokke Martini een belangrijke bijdrage leverde aan de Leeuwarden Stadsring voor dataverkeer - zat de wereld iets anders in elkaar dan tegenwoordig. "Er hing meer een pionierssfeer", zegt Rolfs dochter en huidige directeur Else Maria van der Meulen. Toen haar vader Rolf in 2007 overleed, nam zij het stokje over. "In 2002 kon DataDiensten Fryslân een keer een fout maken, nu niet meer. De belangen zijn veel groter geworden. Er mag niets meer mis gaan met netwerken van bedrijven." Het aantal klanten dat de afgelopen jaren zijn vertrouwen heeft gegeven aan DataDiensten Fryslân, is flink gegroeid. "Dat heeft enerzijds te maken met een toenemende complexiteit van netwerken", aldus Van der Meulen. "Daarnaast is het besef toegenomen dat investeren in een goed beveiligd netwerk van cruciaal belang is."

 

Datacenter

Door een aanhoudende vraag naar mogelijkheden voor veilige opslag van data- en telecommunicatieapparatuur op een fysieke plek, kwam Rolf van der Meulen in 2006 met het idee van een opslagcentrum: DataCenter Fryslân. In 2008 was het een feit. "Hier kan alle bedrijfskritische apparatuur goed functioneren", aldus Annema. "De data is in Leeuwarden opgeslagen. Ook als het gaat om klanten van cloudleveranciers, die hun diensten aanbieden vanuit het datacenter. Het staat dus niet op een vage locatie elders in de wereld. Verder zijn we onafhankelijk. Iedereen kan van het datacenter gebruik maken; dus niet alleen de klanten van DataDiensten Fryslân."

Het betonnen gebouw voldoet aan de strengste eisen. Van der Meulen: "Er is een aansluiting op glasvezel, het pand heeft het beste branddetectie- en gasblussysteem, wordt optimaal gekoeld en kent de zwaarste beveiliging. Daarbij hechten we veel waarde aan duurzaamheid. We hebben verschillende maatregelen genomen ter energiebesparing."

 

In 2013 is er nog meer veiligheid en zekerheid gekomen dankzij een tweede datacenter dat eind 2016 is uitgebreid. "Het is zeer onwaarschijnlijk", zegt Annema, "maar stel dat bij een klant alles uitvalt omdat er een vliegtuig crasht op ons eerste datacenter; dan is er een tweede locatie waar deze klant zijn systemen kan plaatsen."

 

Jubileum

DataDiensten Fryslân viert haar vijftienjarig bestaan met een groot feest en speciale sessies voor klanten. Wie er vanaf het begin bij is, wordt op 1 mei getrakteerd op nog iets speciaals. Wat precies, dat houdt Van der Meulen liever nog even geheim. "Anders is de verrassing voor hen eraf. Maar het zal een knipoog zijn naar de ontwikkelingen rondom het populaire werken in de cloud."

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement