Ondernemend Friesland nieuws

De vuurproef doorstaan

ETA Nederland familie Detmar

Brand is een van de ergste nachtmerries. Het overkwam Wiebe Detmar uit Kollum op dinsdag 8 juli 2014. Bij de specialist in biomassaketels sloegen de vlammen uit de showroom en werkplaats. Kortsluiting in de meterkast. Met als gevolg een gesmolten gasleiding, waardoor de brand onhoudbaar werd.

Terugdenkend aan de brand komt alles weer boven bij Wiebe en zijn partner Trudy Meijer. "Het was rond half drie 's middags, we waren allebei thuis", vertelt Wiebe aan de keukentafel. Hij kijkt door het raam, naar de bewuste loods pal naast de woning. "Ik wilde koffie zetten, maar de stroom was uitgevallen en ik kreeg ook geen gas", vult Trudy hem aan. "Ineens zag ik een enorme rookontwikkeling buiten." Wiebe rende meteen naar de loods. "Daar binnen greep ik de blushaspel en probeerde te blussen. Het haalde niets uit en binnen enkele minuten stond ik weer buiten. Vervolgens kon ik slechts toekijken. Je voelt je dan echt machteloos."

De best mogelijke service

In ruim tien jaar tijd had Wiebe met veel passie een prachtig bedrijf in biomassakachels opgebouwd. "Ik ben in 2003 gestart in een huurpand Kollumerzwaag, naast een vaste baan. Bij mijn vorige werkgever kwam ik regelmatig op vakbeurzen in het buitenland. Hier heb ik eind jaren negentig de eerste biomassaketels gezien. Ik vond die techniek zeer interessant en heb mij er verder in verdiept." In 2005 werd Wiebe de officiële importeur van het Oostenrijkse ETA in Nederland. "Voor een importeurschap voerde ik gesprekken met enkele grote ketelfabrikanten. De criteria om te gaan voor een bepaald merk, waren voor mij duidelijk. De ketel moest voorzien zijn van de modernste besturing bij de laagste exploitatiekosten. Ik ging voor het iets kleinere ETA vanwege hun passie, ervaring en kennis. Ook hun openheid van zaken en flexibiliteit speelden mee; geen geheimen voor elkaar als het gaat om techniek, innovatie en ontwikkeling. Zaken waar wij ook voor staan. Collega Jan Sijtsma, Trudy - die de administratie doet - en ik zijn heel nuchter. Voor ons geen maatpakken en dure auto's. We streven naar de best mogelijke service."

 

In de cloud

In 2005 besloot Wiebe om een kavel in Kollum te kopen. De klantenkring breidde zich gestaag uit. Het grootste deel van de omzet komt van grotere energieverbruikers. "Zij kunnen het meeste rendement uit een biomassaketel halen." In het bestand kwamen klanten als intensieve veehouders, scholen, zwembaden en overige bedrijven met veel warmtevraag. "We werken met een dealernetwerk in Nederland en Vlaanderen. Via deze dealers, installateurs en enkele ZZP’ers kunnen we goede en snelle service garanderen."

Dankzij een snel en kordaat optreden van de brandweer brandde de loods op 8 juli niet af. Er was weliswaar behoorlijk schade, maar herstel bleek mogelijk. Wiebe: "Dan pas besef je waar je allemaal op had moeten letten. Mijn tip is om ieder jaar met de verzekeringsmaatschappij om tafel te gaan om te controleren of je nog goed genoeg verzekerd bent voor jouw pand en inventaris. Onze tussenpersoon van Stellema heeft enorm zijn best gedaan om deze schade tot een minimum te beperken. Een goede tussenpersoon is een must. Zorg er ook voor dat belangrijke data dubbel opgeslagen wordt, zowel fysiek als in de cloud. Niets is erger dan al je gegevens kwijt zijn."

 

De toekomst
Meteen na de brand keken met Wiebe en Trudy met een positieve blik vooruit. Ze werkten de eerste maanden verder vanuit huis. Ondertussen werd de showroom gerenoveerd. "Biomassaketels tellen zeker mee in de duurzame doelstelling voor veel overheden", zegt Wiebe vol overtuiging. "Met de juiste technieken en kennis is het de meest lonende vorm van duurzame energie. Hout is immers niets anders dan opgeslagen zonne-energie. Biomassaketels kunnen gemakkelijk zonder subsidies economisch rendabel zijn, in tegenstelling tot de meeste andere duurzame technieken.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement