Ondernemend Friesland nieuws

Dijkstra Draisma innoveert met gevelfabriek

Dijkstra Draisma innoveert met gevelfabriek

alleen al voor Friesland bijna 9.000 woningen op jaarbasis die aangepast moeten worden. Tel hier de utiliteitsgebouwen bij op en je hebt het over een investeringsagenda van 10-15 miljard. In 2050 heeft onze overheid bovendien de ambitie om overgeschakeld te zijn naar een circulaire economie, waarbij inzet van grondstoffen nauwelijks schade veroorzaken aan het milieu. Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) is klaar voor deze uitdaging en liet dit zien tijdens de innovatiedag Energy Mindfck. Op deze dag was ook de opening van de gevelfabriek en de introductie van de ‘droogstapelwoning’.

Mensen anders laten denken was de rode draad tijdens de innovatiedag. Illusionist Victor Mids en klimatoloog Reinier van den Berg namen de 300 aanwezigen mee in een snel veranderende wereld waar innovaties elkaar opvolgen. Van den Berg benadrukte de noodzaak van ‘anders denken’ door het publiek nogmaals duidelijk te maken dat de huidige voorraad grondstoffen echt eindig is. Victor Mids liet het publiek ervaren dat we vaak denken te weten wat we zien, maar dat de werkelijkheid blijkbaar toch anders kan zijn.

 

Daarnaast waren er twaalf inspiratiesessies met sprekers als Marjan Minnesma, Ingrid Zeegers en Jan Willem van de Groep. Aan bod kwam onder andere robotisering, drones, duurzame scholenbouw, sociale innovatie en smart technology. Ook de isolatiegevel en de droogstapelwoning werden geïntroduceerd. De isolatiegevel wordt met behulp van robots gefabriceerd in de fabriek van BGDD in Dokkum en ingezet om bestaande woningen ‘Nul op de meter’ te maken. Ook voor nieuwbouwwoningen en utiliteitsbouw is deze gevel toepasbaar. De gevel kan met cellulose als isolatiemateriaal tot 92% circulair worden gemaakt. De droogstapelwoning is een zeer duurzame nieuwbouwwoning die snel gebouwd kan worden, weer uit elkaar kan worden gehaald en kan worden verplaatst naar een andere plek.

 

Opening gevelfabriek

De heer Arno Brok, Commissaris van de Koning in de provincie Fryslân, verrichtte de openingshandeling van de nieuwe productielijn voor de isolatiegevel. “Dankzij deze productielijn kunnen we straks razendsnel gevelelementen produceren en woningen binnen afzienbare tijd verduurzamen. De precisie, nauwkeurigheid en snelheid waarmee de robot produceert, is ongekend hoog”, aldus algemeen directeur Biense Dijkstra.

 

Technische innovaties kunnen niet los gezien worden van sociale innovaties. ‘Van het gas af’ vraagt een andere manier van leven. BGDD heeft negen verschillende gasloze systemen uitgetest bij de Nul op de meter woningen in Leeuwarden. Vervolgens werd aan de bewoners  gevraagd hoe het comfort was in de woningen. Dit gaf goed inzicht in de juiste techniekkeuze. Deze kennis is ingezet bij de droogstapelwoning en de Nul op de meter renovaties. Naast technische oplossingen biedt BGDD ook ondersteuning aan bewoners om hen te leren omgaan met de nieuwe gasloze woning. Zo werkt BGDD met bewonersconsulenten, uitgebreide instructiemomenten en kookworkshops.

 

Als meest duurzame bouwer van Nederland laat Bouwgroep Dijkstra Draisma zien dat het tijdperk van duurzaam en circulair bouwen nu echt is aangebroken.

 

Foto bijschrift: Biense Dijkstra (links) en Commissaris van de Koning drs. Brok (rechts) verrichten de openingshandeling voor de opening van de nieuwe productielijn voor isolatiegevels.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement