Ondernemend Friesland nieuws

Donkergroen wint derde prijs Verkiezing Sociaal Ondernemerschap

Gerard Veugelers van hoveniersbedrijf Donkergroen

Ter gelegenheid van het aflopen van de Millenniumdoelen en de laatste editie van het 2015Festival, organiseerden het Millenniumnetwerk Fryslân en SESAME Jongeren de verkiezing ‘Sociaal Ondernemerschap Friesland 2015’. Studenten van de NHL Hogeschool, Friesland College, ROC Friese Poort, Stenden Hogeschool namen de deelnemende bedrijven onder de loep. De gedeelde derde prijs viel op het landelijk opererende hoveniersbedrijf Donkergroen. OF vroeg aan Gerard Veugelers, Manager P en O van Donkergroen welke eigenschappen van zijn bedrijf een sociale onderneming maken.

Het idee voor de verkiezing ontstond uit de behoefte van studenten aan praktische voorbeelden van sociaal ondernemerschap. “Sociaal ondernemerschap leeft onder studenten”, vertelt  Szilvia Simon, Manager bij Mentor Programma Friesland, en mede-organisator van de verkiezingen. “Maar wanneer je er als student daadwerkelijk mee aan de slag wil, moet je ook kunnen zien en ervaren hoe sociaal ondernemerschap er in de praktijk uitziet. Deze verkiezing hebben hen die voorbeelden gebracht.”

 

DNA
Een van die boegbeelden is derde prijswinnaar Donkergroen, met haar hoofdkantoor in Sneek en opererend  vanuit 18 locaties verdeeld over Nederland en België. Het bedrijf behoort tot de top drie in de groenbranche.  Wat maakt Donkergroen tot een sociale onderneming?  Gerard Veugelers: “Ons personeelsbeleid speelt daar een grote rol in. We hebben veel mensen in dienst met een beperking. Naast onze 500 vaste medewerkers, werken bij ons circa honderd SW’ers, veel Wayongers en andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Een plek bieden, ook voor mensen die ‘anders’ zijn zit in het DNA van het bedrijf, aldus Veugelers: “Ons bedrijf is opgericht in 1961, en het was toen al zo: mensen die elders buiten de boot vielen, vonden of kregen bij ons een plekje. We hebben altijd mensen van verschillend pluimage aan ons weten te binden. En dat is nog steeds zo, bij ons voelen zowel de HBO-geschoolde tuinarchitect als de praktijkschoolleerling  zich thuis.”


Ecorridors
Naast sociaal kleurt het DNA van Donkergroen ook onmiskenbaar ‘groen’. Veugelers: “Op de Sociaal ondernemerschap prestatieladder bevinden we ons op niveau 3, op de CO2 prestatieladder zitten we op niveau 5, voor beiden is dat het hoogste niveau. Duurzaam ondernemen zit in het hart van onze organisatie.” Een mooi voorbeeld daarvan is het Ecorridor-concept waar Donkergroen zijn medewerking aan verleent. Veugelers: “Doel is om in de grote steden die groenbeplanting in te zetten met het vermogen om hoge percentages fijnstof en CO2 op te nemen. We ontwikkelen dit concept in samenwerking met Ton van Oostvaard, kweker en kwartiermaker bij  Stichting 777Ecorridors. Inzet is om metropolen en grote steden te voorzien van een ‘groene long’ die de lucht gezonder maakt en de leefbaarheid verhoogt.”


Gerard Veugelers beschouwt de derde prijs als een mooie erkenning voor de inspanningen van Donkergroen als sociale onderneming: “Opdrachtgevers hechten steeds meer waarde aan sociaal ondernemerschap. Het is daarom goed voor ons om op deze manier in het nieuws te komen.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement