Ondernemend Friesland nieuws

Duurzaam bouwen hoger op de agenda

Duurzaam bouwen hoger op de agenda

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zeker in de bouwsector, gaan snel. Jorritsma Bouw wil graag een flinke steen bijdragen aan een manier van bouwen die het milieu en het klimaat minder belast en volgt de ontwikkelingen op de voet. Duurzaam bouwen beperkt zich niet tot nieuwbouw. Ook bestaande bouw kan prima worden verduurzaamd, en met een set maatregelen energieneutraal worden gemaakt.

Nu ‘het klimaat’ ook bij de komende kabinetsformatie een serieus thema lijkt te worden, ziet het ernaar uit dat ook duurzaam bouwen (nog) hoger op de agenda komt. Ook Nederland heeft zich geschaard achter de afspraken van het klimaatverdrag van Parijs – energieneutraal in 2050. Voor Jorritsma Bouw een extra impuls om zijn visie op duurzaam bouwen om te zetten in nóg meer duurzame bouwprojecten. “Wij hebben de kennis in huis, maar voor veel opdrachtgevers is duurzaam bouwen toch nog een flinke stap”, aldus Reinier Bron, commercieel manager bij Jorritsma Bouw.

 

Bewuste keuzes

Bij Jorritsma Bouw is men een groot voorstander van duurzaam en circulair bouwen. Bron: “Wij realiseren ons dat de gebouwde omgeving goed is voor een derde van het totale energieverbruik in Nederland. En er komt een moment dat de grondstoffenvoorraad uitgeput raakt.” Duurzaam bouwen hoeft niet per se duurder te zijn dan traditioneel bouwen, dat geldt zelfs voor circulair bouwen, waarbij er – in geval van sloop – nauwelijks tot geen afval overblijft. Bron: “Je moet dan wel over de lange termijn kijken naar de bouw- en energiekosten. Duurzaam denken wordt zo langzamerhand echt onttrokken aan het geitenwollensokkencircuit. Je kunt er op een heel zakelijke manier mee omgaan.” Jorritsma Bouw ziet bouwen als een mix tussen wensen en verwachtingen aan de ene kant, en budget, ontwerpen en bouwen aan de andere kant. Bron legt uit: “We maken bewuste keuzes, en doen dat samen met onze opdrachtgevers. Bij een bestaand gebouw wegen we de voor- en nadelen af tussen enerzijds sloop en vervangende nieuwbouw, en anderzijds verbouw. Kiezen we voor verbouwen, dan liefst wel in combinatie met een flink pakket energiemaatregelen.”

 

Geen energierekening

Die energiemaatregelen kunnen zelfs zóver worden doorgevoerd, dat zij resulteren in een woning met ‘nul op de meter’, dus zonder energierekening. Bron is enthousiast: “We zijn onlangs in Drachten begonnen met de transformatie van een flatgebouw met twaalf appartementen. Hiervoor hebben we samen met de installateur – Breman Installatiegroep uit Drachten – alles helemaal doorgerekend. Het bleek mogelijk om met onder andere vloer- en gevelisolatie, triple glas en zonnepanelen op het dak én in de gevel het hele gebouw energieneutraal te krijgen. Een warmtepomp vervangt de cv-ketels, de woningen hebben straks geen gasaansluiting meer. Dit is voor het noorden een pilotproject, dat we dankzij de goede samenwerking met woningcorporatie Accolade kunnen uitvoeren. We hopen dat er meer van dit soort projecten zullen volgen!”

 

Gezonder bouwen

Bron: “Duurzaam bouwen heeft zóveel voordelen. Voor de gebouweigenaars, maar vooral voor de gebruikers. Ik noem een gezond binnenklimaat, en natuurlijk die lagere energierekening. Het is onderzocht dat mensen in een duurzaam gebouwd kantoor productiever en minder vaak ziek zijn. Dat maakt het ook voor werkgevers extra interessant om bij nieuw- of verbouw voor duurzaam te kiezen; loonkosten zijn immers vele malen hoger dan de energierekening.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement