Ondernemend Friesland nieuws

Duurzaam Doen Huis maakt techniek zichtbaar

Centrum Duurzaamheid ROC Friese Poort

Levensecht onderwijs voor studenten en bedrijven en werken met duurzame technische installaties van meer dan 20 fabrikanten uit Nederland, om studenten optimaal voor te bereiden voor de beroepsvelden  installatietechniek, elektrotechniek en domotica. Dat is volgens projectleider Roeland Westra het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort. Na de zomervakantie zijn studenten en monteurs van bedrijven uit Friesland aan de slag gegaan met de praktijkopdrachten in het Duurzaam Doen Huis.

Installatietechniek in de praktijk
Waterzijdig inregelen was de eerste technische uitdaging voor de studenten. Dit  bestaat uit een oefenbord met een viertal radiatoren en elke radiator heeft een verschillend vermogen door een extra weerstand. Tevens zijn er verschillende thermostatische afsluiters onder deze radiatoren gemonteerd; de V-exact II, met traploze precisie-voorinstelling en de A-exact met automatic flow control. Dit houdt in dat deze thermostatische afsluiter de volumestroom over de radiator zelf regelt. “Waterzijdig inregelen van installaties verlengt de levensduur aanzienlijk”, aldus Ebele Jansma, vierdejaars student Middenkader Engineering Installatietechniek niveau 4. Opvallend bij het correct inregelen is het terugbrengen van het toerental van de circulatiepomp. Dat is goed voor het milieu en de energierekening. “Door praktijkopdrachten in het Duurzaam Doen Huis leren de studenten onder andere hoe radiatoren in de juiste stand in te regelen”, vertelt Durk Reitsma, docent in het Duurzaam Doen Huis. Volgens Robert de Boer, vierdejaars student Installatietechniek BOL 4, is snel duidelijk wat het verschil is tussen niet,  verkeerd en het juist inregelen van installaties. “Het is wel moeilijk, want het vraagt natuurlijk veel inzicht.”

 

Unieke praktijkleeromgeving
Voor Erik Olden, key accountmanager van IMI Hydronic Engineering, is het Duurzaam Doen Huis een unieke praktijkleeromgeving in Nederland. De IMI Heimeier radiatorkraan type Eclipse is een van de 22 technische installaties in het Duurzaam Doen Huis. Dit is ‘s werelds kleinste automatische thermostatische afsluiter met een geavanceerde regelaar en biedt een optimaal ingeregeld verwarmingssysteem met een constante ruimtetemperatuur met verbetering van de efficiëntie en besparing op de energiekosten. Met de thermostatische radiator afsluiter Eclipse is sprake van een unieke geïntegreerde debietregelaar die overdebieten voorkomt. Het gewenste debiet is voor elke radiator direct instelbaar op de thermostatische afsluiter Eclipse. Deze waterzijdige inregeling is klaar in een handomdraai en het ingestelde debiet is niet overschrijdbaar, zelfs als er overdebiet is omdat andere afsluiters gesloten zijn. De afsluiter regelt het debiet automatisch en onafhankelijk van het drukverschil. Hierdoor zijn ingewikkelde berekeningen om de instellingen te bepalen overbodig.


Bedrijfscursus luchtbehandeling
Een zevental monteurs van de firma WTRD Techno Service BV uit Leeuwarden nam onlangs deel  aan een voor het bedrijf op maat gemaakte cursus luchtbehandeling. Door een combinatie van theorie en praktijk krijgen de monteurs een beter inzicht  in luchtbehandelingstechniek. Hierbij draait het om het optimaal inregelen van luchtbehandelingskasten, waardoor er sprake is van een optimale balans  tussen inkomende en uitgaande lucht. Het theoretische deel van de cursus vond in company plaats en voor het praktijkgedeelte is gebruik gemaakt van het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort Centrum Duurzaam om praktijksituaties goed te kunnen simuleren.  “Een prachtige leeromgeving, omdat alle technische installaties in één oogopslag zichtbaar zijn. Vaak zijn de technische installaties al weggewerkt”, aldus een monteur van WTRD Techno Service BV.

 

Centrum Duurzaamheid ROC Friese Poort

 

Servicemonteur Duurzame Installatietechniek
ROC Friese Poort Leeuwarden is in 2014 gestart met de nieuwe opleiding Service Monteur Duurzame Installatietechniek. Dit is een beroepsopleiding voor zowel monteurs met praktijkervaring in de elektrotechniek als in de installatietechniek. Met de komst van Centrum Duurzaam en de technische realisatie van het Duurzaam Doen Huis bestaat deze opleiding uit een aantal duurzame aspecten in de vorm van kortlopende cursussen.

 

Duurzaam karaker
De Service Monteur Duurzame Installatietechniek is een tweejarige praktijkopleiding op niveau 3 en geschikt voor monteurs met niveau 2. In het eerste leerjaar wordt voornamelijk ingegaan op het installeren en in bedrijf stellen, in het tweede scholingsjaar ligt de focus op storing en onderhoud. Afhankelijk van praktijkervaring vindt er in het eerste halfjaar een verdieping plaats in elektrotechniek of installatietechniek. Daarna kunnen de monteurs kiezen voor verschillende duurzame aspecten in de vorm van kortlopende cursussen. Hierbij valt te denken aan pv-panelen, combiketels, zonneboilers, warmtepompen en waterzijdig inregelen. Binnen deze kortlopende cursussen is ruimte voor medewerkers van andere bedrijven, die op zoek zijn naar scholing in duurzame technieken.

 

Klankbordgroep

Het unieke van deze opleiding is dat bedrijven met een medewerker in de opleiding Service Monteur Duurzame Installatietechniek de klankbordgroep vormen. Samen met het onderwijs stellen zij het onderwijsprogramma vast. Daarnaast bespreken ze onder andere de voortgang van de deelnemers, de practica in het Duurzaam Doen Huis en de erkenning door Uneto-VNI. “Een praktijkvoorbeeld van een opleiding op maat, door een klankbordgroep van ondernemers en onderwijs”, aldus Corinna Scharringhausen van ASN Installaties in Dokkum.

 

Bedrijven
Medewerkers van een negental bedrijven uit Friesland volgen de praktijkopleiding Service Monteur Duurzame Installatietechniek: ASN Dokkum,  Pranger Rosier Dokkum, Koninklijke Damstra Installatietechniek Driesum, Vellema in Hallum, Installatiebedrijf Kobus in Garyp,  Installatiebedrijf de Roos in Koudum,  Energiewacht in Gorredijk, Energieservice in Heerenveen en Technisch Buro Zonderland uit Minnertsga.

 

ROC Friese Poort Centrum Duurzaam
ROC Friese Poort  Centrum Duurzaam wil de nieuwsgierigheid prikkelen van studenten en medewerkers van bedrijven door het delen van de technische kennis van morgen. Levensecht onderwijs om nooit te vergeten in samenwerking met MKB-bedrijven.  Stap in de wereld van techniek en bouw en ontwikkel jezelf met nieuwe inzichten, door het volgen van nieuwe leeractiviteiten, zoals het Duurzaam Doen Huis. Met drie opleidingslocaties in Friesland is ROC Friese Poort Centrum Duurzaam prima bereikbaar voor studenten en bedrijven. Ontdek de andere leeractiviteiten van Centrum Duurzaam om studenten beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt en om medewerkers van bedrijven voortdurend bij- en na te scholen.

Onze specialisten
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
Rabobank
Duurzaam ondernemen
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen
Jessica Kuiken
Jessica Kuiken
Marketing Crew
Marketing