Ondernemend Friesland nieuws

Vak duurzaam herstellen kozijnen specialisme studenten ROC Friese Poort

Duurzaam herstellen van kozijnen ROC Friese Poort

In de praktijk maken bouw- en schildersbedrijven vaak de keuze om kozijnen of delen van kozijnen te vervangen bij houtrot. Sije Prins, docent bouw en service medewerker van ROC Friese Poort Leeuwarden daagde zijn studenten uit. ‘Ga zelf ontdekken wat kozijnrenovatie is’. In diverse stappen liepen de studenten alle facetten van kozijnrenovatie door. Van theorie naar praktijk tot het bezoeken van een renovatieproject in Leeuwarden. Na afloop kreeg elke student een op naam gestelde pas van Renovaid als bewijs voor voldoende vakmanschap op het gebied van kozijnrenovatie.

Hoe voorkom je houtrot?
‘Onze studenten weten hoe een kozijn in elkaar zit door zelf kozijnen te maken ‘, vertelt Sije Prins. ‘Een nieuwe invalshoek in het kader van duurzaamheid is om bij het maken van kozijnen al rekening te houden met het voorkomen van houtrot’. Houtrot ontstaat vaak in hoekverbindingen van kozijnen en onderdorpels van deuren. ‘Bij een langdurig houtvochtgehalte van meer dan 20% ontstaat houtrot’, is de uitleg van Marcel Bleijleven van Renovaid. ‘Let bij het maken en plaatsen van kozijnen op openstaande verbindingen, aansluitingen van gevelconstructies, afdichting van beglazing en aangelegde bestrating’.

 

Herstellen van kozijnen in de praktijk
‘We zien de laatste tijd dat bouwbedrijven vaker kiezen voor kozijnrenovatie en daar eigen mensen voor opleiden’, zegt Marcel Bleijleven van Renovaid. ‘Ook zijn er zzp’ers die zich specialiseren op het gebied van kozijnrenovatie’. Er zijn verschillende manieren om aangetast hout te herstellen. De studenten freesden eerst een verbinding waarna ze een pastareparatie uitvoerden en een kozijnreparatie op basis van een laminaatsysteem.  Bij elke reparatie is het belangrijk om eerst het verfsysteem rondom de reparatieplek te verwijderen. Dan pas het aangetaste hout (inclusief 5 mm van het aangrenzende gezonde hout) volledig verwijderen door middel van uithakken, zagen of frezen.

 

Renovatieproject Leeuwarden
Maandag 6 juni 2016 bezochten de studenten een renovatieproject van Zaanderwijk in Leeuwarden. In de Cammingastraat zagen de studenten met eigen ogen kozijnrenovatie in de praktijk . ‘Ze renoveren de kozijnen alleen van de buitenkant’, merkte een van de studenten op. ‘Waarom nemen ze de binnenkant van het kozijn niet mee’. Voor een keukendeur is dat zeker van belang. De keuken is namelijk een vochtige ruimte met grote  temperatuurverschillen. Renoveer je alleen de buitenkant en aan de binnenkant zijn open kieren dan is kozijnrenovatie over 7 jaar weer aan de orde. ‘Bel een woningbouwvereniging en stel deze vraag opnieuw’, is de tip van Marcel Bleijleven van Renovaid.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement