Ondernemend Friesland nieuws

Eerste biogas opwaardeer systeem van DMT-ET uit Heerenveen voor Estland

Eerste biogas opwaardeer systeem van DMT-ET uit Heerenveen voor Estland

Het eerste ‘waste to energy’ systeem voor opwaarderen van biogas in Estland wordt gebouwd door het Nederlandse bedrijf DMT-ET. Het project is een pilot voor Estland voor de productie van schoon en fossielvrije energie die voortkomt uit afvalstromen. Het groene gas en de Bio-LNG is bestemd voor de bussen die rijden in het openbaar vervoer van Estland.

Estland is de voorloper van de Oost-Europese landen met stevige ambities in de aanpak van klimaat doelstellingen. Naast eerdere investeringen in stroom uit wind en zonnepanelen, start de Estlandse regering nu met investeringen in biogas opwaarderen voor de productie van schone brandstoffen. Het land wil andere mogelijkheden voor het onttrekken van energie aan afvalstromen verder onderzoeken. Naast mest van dieren bevatten ook landbouw afval, gemeentelijk- of huishoudelijk afval, en slib uit waterzuiveringsinstallaties grondstoffen die geschikt zijn voor vergisting. Door vergisting onstaat in enkele weken natuurlijk gas dat geschikt is voor opwaarderen naar groen gas.

Een programma om het openbaar vervoer van Estland te laten rijden op fossiel vrije energie zoals Bio-CNG, is gestart met dit eerste project in Viljandimaa in het zuiden van Estland. Het eerste biogas opwaardeersysteem voor de productie van bio-methaan zal worden opgeleverd in Augustus 2017, en zal 150 kg CNG per uur produceren. Dit betekent dat 40 vrachtwagens een volle tank Bio-LNG kunnen hebben. Dit is gelijk aan 170 personenwagens.

Het Nederlandse DMT-ET bouwt momenteel biogas opwaardeer installaties in Denemarken, Engeland, Nederland, Verenigde Staten, en deze eerste bio-methaan productie installatie in Estland. In Engeland, waar het ‘Greener for Life’ programma loopt met ambassadeur Prins Charles, bouwde DMT-ET inmiddels elf opwaardeer systemen. Wereldwijd heeft DMT-ET meer dan twintig installaties gebouwd, soms met een aanvullende technologie voor de productie van Bio-CNG en Bio-LNG gecombineerd met tankstations. DMT-ET zal de technologie voor energie uit afval blijven leveren, in haar missie om aan een schone en welvarende toekomst bij te dragen.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement