Ondernemend Friesland nieuws

Eerste duurzame meters Ecobus Het Bildt

ECObus Het Bildt

‘Het is net alsof ik in een golfkar rijd, maar dan in het groot’. Dat is de enthousiaste reactie van de vrijwillige chauffeur van Zorgcentrum Het Bildt na de eerste meters van de ECObus Het Bildt. ‘En zo stil en ook nog onze eigen bus’,  zegt mevrouw Visbeek, bewoonster van Zorgcentrum Het Bildt, vol trots. Vrijdag 1 juli 2016 vierden de bewoners van Zorgcentrum Het Bildt samen met de studenten van ROC Friese Poort de eerste meters van ECObus Het Bildt bij Frisian Motors in Bakkeveen.

Eigen vervoersservice voor iedereen
Zorgcentrum Het Bildt wilde graag een eigen vervoerservice op zetten voor iedereen in de gemeente Het Bildt. ‘Met de zogenaamde ECObus heeft Zorgcentrum Het Bildt de keuze gemaakt om een bestaande personenbus om te bouwen tot een elektrisch aangedreven bus voor senioren- en rolstoelvervoer. ‘Een collectieve verenigings- of dorpsbus voor iedereen met vrijwillige chauffeurs’ zegt initiatiefnemer Jan de Vries van Zorgcentrum het Bildt lachend. Het gaat om deur-tot-deur vervoer voor alle inwoners van het Bildt met een vervoersbehoefte voor de korte afstand. Dit zijn korte ritten voor boodschappen, bezoek bibliotheek, gemeentehuis, dokter, tandarts, bezoek aan familie en kennissen, deelname aan activiteiten in het dorp of de regio en aansluiting op busvervoer. Vanaf september 2016 rijdt ECObus Het Bildt elke werkdag van 8.00-20.00 uur.


ECObus
‘We hebben ervoor gekozen om een bestaande bus aan te schaffen, een Ford Transit’ , legt Theo de Jong van Frisian Motors uit. ‘Samen met Bert Groenewoud en Thijs Vogelzang, studenten van ROC Friese Poort, zijn we aan de slag gegaan met het elektrificeren van de bus. De bestaande motor is vervangen door 20 accu’s waarmee de ECObus een actieradius heeft van 100 km’. Studenten van ROC Friese Poort Leeuwarden hebben in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam projectmatige werkzaamheden uitgevoerd zoals het maken van accubakken en diverse montage steunen.


Inspiratie
‘De Frisian Eco Car, een initiatief van Centrum Duurzaam, is de aanleiding geweest voor een eigen ECObus, zo motiveert Han Westerhof van Zorgcentrum het Bildt de keuze voor de ECObus . De Frisian Eco Car is een elektrische auto die door studenten van ROC Friese Poort is gebouwd in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Met deze innovatieprojecten wil Centrum Duurzaam jongeren laten werken in duurzame projecten met de techniek van morgen in samenwerking met bedrijven. ‘Met de ECObus bouwen onze studenten samen Frisian Motors niet alleen aan de auto van de toekomst. De jongeren zetten de nieuwe duurzame technieken ook nog eens in ten behoeve van de ouderen. Dat maakt dit project in meerdere opzichten uniek’, zijn de afsluitende woorden van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement