Ondernemend Friesland nieuws

Eerste incubator voor Artificial Intelligence in Nederland opent in Leeuwarden

Op de Kenniscampus in Leeuwarden opent dit najaar (2017) de eerste incubator van Nederland die zich volledig richt op bedrijven in de sectoren Artificial Intelligence (AI) en Data Science (alsmede aangrenzende technologieën). “Voor veel bedrijven is AI de toekomst, ook voor bedrijven in andere sectoren. Denk aan vernieuwingen in de zorg en binnen productiebedrijven. Om nog maar niet te spreken over het Internet of Things dat al niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. Het is daarom belangrijk om nu bedrijven te gaan ondersteunen die hun eerste stappen willen zetten op dit gebied. Zij kunnen de grote spelers van de toekomst worden.” zegt Lennard Drogendijk van Inqubator Leeuwarden. “Wereldwijd ontstaan initiatieven om jonge bedrijven te helpen die zich begeven op het gebied van AI, een absolute groeimarkt voor de toekomst. Het is van belang om ook in Noord-Nederland deze goede ideeën te ondersteunen en de ondernemers te helpen van deze ideeën groeiende bedrijven te maken.” zegt Ioannis Katramados (lector Data Science aan de NHL Hogeschool). “Artificial Intelligence, Data Science en ondernemerschap zijn zeer belangrijk in het onderwijsprogramma van NHL Hogeschool. Het is daarom goed dat de nieuwe Incubator op onze campus is gevestigd om studenten de mogelijkheid te bieden hun eigen bedrijf te starten in deze snelgroeiende sector”, zegt Jan van Iersel, lid van het College van Bestuur van de NHL Hogeschool.

Drogendijk en Katramados werken momenteel samen met hun team aan de programmering voor de incubator. De eerste aanmeldingen stromen al binnen, zowel uit binnen- als buitenland. Een toelatingscommissie screent het idee van de ondernemer om te kijken of het gaat om een kansrijk en innovatief idee. Ook wordt gekeken naar de ondernemerschapskwaliteiten van de aanmelder.

 

“We verwachten in 2017 vier kandidaten toe te laten tot de IncubAI. Zij zullen het gehele programma van 6 maanden doorlopen en het vervolgproces zal worden toegespitst op hun behoeften om ervoor te zorgen dat we innovatieve en vooruitstrevende bedrijven in Leeuwarden laten ontstaan en vooral ook behouden voor de regio, met de daarbij horende werkgelegenheid.” aldus Drogendijk en Katramados.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement