Ondernemend Friesland nieuws

De eerste voedselcoöperatie van Friesland start onder de rook van Sneek

Us Iten voedselcooperatie Sneek Friesland

Ús Iten is de eerste voedselcoöperatie van Friesland. Een voedselcoöperatie is een coöperatieve vereniging van consumenten met als doel om gezamenlijk voedsel in te kopen. In dit geval biologisch voedsel. Daarbij maakt Ús Iten onderscheid tussen voedsel van verder weg waarbij zij graag leunen op een biologisch keurmerk en voedsel van dichtbij waarbij Ús Iten zelf de boer of producent kent en kan nagaan of de producten op een biologische wijze tot stand zijn gekomen. Dan is een biologische keurmerk, vaak te duur voor kleine producenten, geen vereiste. Voedselcoöperatie Ús Iten streeft naar (h)eerlijk, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Als lid kun je wekelijks online een groot aantal biologische, (waar mogelijk) lokale producten bestellen en deze bij het afhaalpunt bij Zelfoogsttuin Ús Hôf in Sibrandabuorren ophalen. In juni zal Mirjam Bakker, wethouder Milieu en Duurzaamheid van gemeente SWF, de officiële opening doen bij het afhaalpunt Zelfoogsttuin Ús Hôf in Sibrandabuorren.

Visie van voedselcoöperatie Ús Iten

De deelnemers aan Ús Iten willen graag duurzaam en gezond voedsel consumeren en liefst ook direct contact hebben met de boer of producent. Een prima reden om samen inspirerende, leuke en lekkere bijeenkomsten te organiseren, zoals (kook)workshops, excursies naar lokale boeren en etentjes in de tuin. Ook worden recepten en tips uitgewisseld voor het bereiden van lekkere maaltijden. In de visie van Ús Iten zou er in ieder dorp zo’n voedselcoöperatie moeten zijn.

 

Werkwijze coöperatie

Om de coöperatie te laten draaien wordt gewerkt met een lidmaatschapsbijdrage van € 50. De helft betreft inschrijfkosten en de andere helft een aandeel in de coöperatie. Op de (groothandels)prijs van producten wordt een opslag berekent waarmee de coöperatie de verenigingskosten betaalt. Daarnaast leveren leden van de coöperatie een actieve bijdrage in een werkgroep of is men als marktmeester actief op het afhaalmoment. Door de inzet van leden en de gezamenlijke inkoop blijven de producten betaalbaar.

 

Online boodschappen doen

In de webshop is een breed assortiment verse en houdbare, waar mogelijk lokale, biologische producten te vinden. Er wordt gezamenlijk ingekocht bij lokale boeren en producenten, meestal in samenwerking met De Streekboer, en voor biologische producten van verder weg bij biologische groothandels. De leden kunnen online bestellen en de producten op de eerstvolgende zaterdag tussen 11.00 uur en 13.00 uur in Sibrandabuorren (5 km ten ZO van Sneek) ophalen.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement