Ondernemend Friesland nieuws

EIB ondersteunt onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van FrieslandCampina

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft aan FrieslandCampina een lening van 150 miljoen euro toegekend voor de R&D-activiteiten van dit bedrijf in Europa. Het is de eerste keer dat het een lening verstrekt aan een bedrijf in de Nederlandse agrarische sector.

FrieslandCampina

De geschiedenis van FrieslandCampina gaat terug tot het jaar 1871, toen negen boeren een kaasfabriek in de Nederlandse Wieringerwaard overnamen. Inmiddels is het bedrijf door middel van fusies één van 's werelds grootste bedrijven in zijn soort en is het actief in meer dan honderd landen. Het bedrijf is in handen van een coöperatie met dezelfde naam. De transactie met de EIB ondersteunt de innovatiekracht van het bedrijf, waardoor het zijn toonaangevende positie in een concurrerende markt kan verstevigen.

 

Voorbeeld

'De EIB is trots dat het een Nederlands bedrijf dat al zo lang bestaat kan ondersteunen’, aldus de Vice-President van de EIB Pim van Ballekom. 'Melk en melkproducten staan centraal in de voeding van veel mensen en het belang van R&D betreffende de producten die zij consumeren mag niet worden onder­schat. Hoewel we in het verleden de landbouw al indirect via MKB-kredietfaciliteiten hebben ondersteund, is deze transactie voor ons een duidelijk voorbeeld van wat de EIB voor de sector kan beteke­nen.'

 

Financiering

FrieslandCampina zal de financiering gebruiken voor R&D-activiteiten in Europese faciliteiten, waarvan het grootste deel zal worden uitgevoerd in het eigen innovatiecentrum in Wageningen, Nederland. De activiteiten zullen zijn gericht op de gebieden voeding, food structuring, verpakking, procestech­nologie, alsook aspecten die verband houden met zintuiglijke en dieetwensen in relatie tot zuivel­producten.

 

Hein Schumacher, CFO van Koninklijke FrieslandCampina NV: ‘De lening van de EIB biedt ons de gele­genheid om onze Europese activiteiten op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie onder gunstige voorwaarden te financieren. Deze activiteiten worden voornamelijk uitgevoerd in ons innovatie­centrum in Wageningen, waar ruim 300 R&D-medewerkers in verschillende disciplines en uit alle delen van de wereld samenwerken om het potentieel van melk als voedingsmiddel te benutten.’

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement