Ondernemend Friesland nieuws

Constant zoeken naar kansrijke combinaties

'T Eibertsnêst

Zomaar een zomerdag in Dantumadiel. De watersportsector mag dan in een dip zitten, maar op ‘t Eibertsnêst in De Westereen is daarvan weinig te merken. De jachthaven ligt tjokvol boten. En opvallend genoeg ziet het er wit van de campers. Hier wedt men duidelijk niet op één paard. Laat staan op één motorjacht. Een gesprek met eigenaren Hans en Jittie Mozes en Jan Ybema van HISWA Friesland.

Mooi in het midden tussen het Burgumermeer en Lauwersmeer ligt ‘t Eibertsnêst op een strategisch plekje. Natuurlijk, het zijn hier niet de Friese Meren met alle watersportdrukte van dien. Maar met de nationale parken Lauwersmeer en Âlde Feanen dichtbij is de jachthaven een heerlijke uitvalsbasis voor een ander type waterrecreant. “Hier komen vooral de rustzoekers. Mensen die van het water houden maar niet van de drukte van Sneek en Lemmer. Waterrecreanten ook, die graag even de fiets pakken”, weet Hans Mozes.

 

250 ligplaatsen

Jachthaven ‘t Eibertsnêst werd in 1975 gestart door de ouders van Hans. Dat wil zeggen, in dat jaar begonnen zij hun plannen uit te werken. Op de locatie aan de Kûkhernster Feart stond toen nog een boerderij. Uiteindelijk duurde het nog tot 1982 tot de jachthaven daadwerkelijk open ging. Vergunningen. Regelgeving. Zaken die elke ondernemer een gruwel zijn. Jan Ybema herkent het wel. Precies om die reden is HISWA in het leven geroepen. “Wij behartigen de belangen van de watersportondernemers. We ondersteunen ze bij vraagstukken en projecten. We stimuleren dat overheden investeren in de sector en dat ondernemers kunnen ondernemen zonder onnodige beperkingen.” Inmiddels is ’t Eibertsnêst uitgegroeid tot een keurig geoutilleerde jachthaven; met 250 ligplaatsen één van de grootste in de regio.

 

Huursloepen

Hans en Jittie Mozes hebben duidelijk werk gemaakt van hun onderneming. De jachthaven heeft onberispelijke sanitairvoorzieningen, een benzine- en dieselpomp, winterstalling en een onderhoudsloods waar bootbezitters ook terecht kunnen voor doe-het-zelfonderhoud. Kortom, faciliteiten die horen bij een moderne jachthaven. “Van de 250 ligplaatsen zijn er 200 vaste jaarplekken.” De rest staat altijd open voor passanten. “Buiten het seizoen liggen er zo’n 100 boten in de overdekte, vorstvrije winterstalling en zo’n 60 op de wal.” In 2005 stapten ze ook in de verhuur van sloepen. Vijf stuks telt de sloepenvloot inmiddels, waarvan één elektrisch.

 

Campers

Uit een landelijke watersportenquête blijkt dat watersporters Friesland waarderen met een rapportcijfer 8. Jan Ybema: “Dat is het hoogst in Nederland. Landelijk zit de sector weer iets in de lift. Toch zijn de bij HISWA aangesloten ondernemers een zoektocht gestart naar nieuwe watersporters via een landelijke promotiecampagne ‘Welkom op het Water’. Belangrijk daarbij is ook de samenwerking met Merk Friesland, de Friese promotieorganisatie. Inzoomend op Friesland zie je dat de jachthavens zich anders in de markt gaan zetten. ’t Eibertsnêst kiest voor sloepen en campers, andere jachthavens bijvoorbeeld voor evenementen, een combinatie met jachtbouw of iets culinairs. Je moet meebewegen met je markt.” De campers zijn inderdaad niet te missen op ’t Eibertsnêst. Nu staan er toevallig Belgen, maar ook andere Europeanen weten de weg naar De Westereen te vinden. Verspreid over de jachthaven zijn er 25 camperplaatsen. “En die staan regelmatig allemaal vol.”

 

Combinaties

De jachthaven heeft ook een huurappartement; over ‘meebewegen met je markt’ gesproken. Jittie: “Handig voor mensen die meerdere dagen doe-het-zelfonderhoud uitvoeren. En bijvoorbeeld voor familie van mensen met een vaste ligplek.” Maar de plannen gaan verder. “We zouden graag nog enkele lodges of trekkershutten willen toevoegen. De gemeente staat daar ook positief tegenover.” Het zijn kansrijke combinaties, vindt Jan Ybema. “Mensen die een weekje in een chalet zitten, willen ook wel eens een uitje maken op het water. Zoiets kan elkaar echt versterken.”

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement