Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort Groenewegen Advocaten en Notarissen Advocaten en Notarissen

Groenewegen Advocaten en Notarissen zijn OF's specialist. Afwisselend zullen de medewerkers hun kennis en ervaring uit hun vakgebied delen met MKB Friesland. Het werk van advocaten en notarissen is niet bepaald eenvoudig te doorgronden. Het recht is als een dichtbegroeid bos, waarin je gemakkelijk verdwaalt. Je hebt een gids nodig die de juiste paadjes kan wijzen. Groenewegen Advocaten en Notarissen wil met hun eigen specialistenpagina iets meer licht in deze duisternis brengen. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met het kantoor te Heerenveen via 0513-655555 of kijk op www.groenewegenadvocaten.nl voor meer informatie over ons kantoor en werkwijze.

Een eigen woning en wat je meer kunt regelen

Het afgelopen jaar heeft de koopwoningenmarkt zich duidelijk hersteld. Ook de prijzen van de woningen stijgen weer, al is er landelijk veel verschil. Als notaris hebben wij deze toename in transacties ook goed kunnen merken. Want: je ontkomt niet aan een bezoek aan de notaris om eigenaar van een woning te kunnen worden. De notaris beoordeelt de koopakte en zorgt ervoor dat de koper bij het kadaster als nieuwe eigenaar wordt ingeschreven en dat de bank, die het geld heeft uitgeleend om de woning te kunnen betalen beschermd wordt door een hypotheekrecht.

 

Als je eenmaal eigenaar van een woning bent geworden heb je dan alles geregeld? Wel dat hangt af van je persoonlijke situatie.

Als jij en je partner ongehuwd zijn en jullie hebben de woning samen gekocht dan moet je je realiseren dat je niet elkaars erfgenaam bent. Bij overlijden van één van de partners gaat de woning voor de helft naar de erfgenamen van de overledene. Dat zijn de ouders, broers en zusters, als de overledene geen kinderen heeft. Dat levert voor de overblijvende partner en voor de familie van de overledene natuurlijk een groot probleem op. Dat probleem kun je oplossen door een samenlevingscontract bij de notaris af te sluiten, al of niet aangevuld met een testament. Met het samenlevingscontract kun je vastleggen, dat alle gemeenschappelijke goederen, waaronder de woning  bij overlijden van een partner voor de langstlevende zijn. In het testament kun je vastleggen wie de goederen krijgt die alleen van de overledene zijn.

 

Als je gehuwd bent, heeft de wet al geregeld, dat je elkaars erfgenaam bent. Bovendien heeft de wet geregeld, dat alles eerst naar de langstlevende gaat. Zijn er kinderen, dan krijgen ze wel een erfdeel, in de vorm van een vordering op de langstlevende. Die vordering kunnen ze in principe pas opeisen bij het overlijden van de langstlevende. Ook als je gehuwd bent kan het nuttig zijn om een testament te maken. Je kunt in het testament bepalen, dat wat je je kinderen nalaat alleen voor hen is en niet voor aangetrouwd (de uitsluitingsclausule). Bij echtscheiding hoeven de kinderen hun erfdeel dan niet te delen met hun ex. Ook kun je in een testament de voogdij regelen voor het geval beide ouders overlijden. Je wijst dan een voogd aan. De voogdijbenoeming kan tegenwoordig overigens ook buiten het testament om en wel door zelf te zorgen voor de inschrijving van een voogd in het voogdijregister bij de rechtbank.

 

Er zijn nog veel meer redenen om een testament op te stellen, bijvoorbeeld om erfbelasting te besparen, of om wijzigingen aan te brengen in de erfdelen, of om een executeur te benoemen, of te bepalen dat de erfdelen van de kinderen al eerder opeisbaar zijn dan bij overlijden van de langstlevende. De notaris kan u informeren over de mogelijkheden.

 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact op met mij of één van mijn collega‚Äôs bij Groenewegen Advocaten & Notarissen in Heerenveen.

 

Henk Leerink, Notaris

 

Kijk voor alle columns van Groenewegen Advocaten en Notarissen op hun eigen OF specialistenforum.

 

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement