Ondernemend Friesland nieuws

Elfstedenhal en Dijkstra Draisma: vijfentwintig jaar samenwerken

Bouwgroep Dijkstra Draisma Elfstedenhal

Een memorabel moment in de historie van duurzaam bouwen: op dinsdag 16 september jl tekenden de gloednieuwe Elfstedenhal in Leeuwarden en Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) een contract voor een vijfentwintig jarige exploitatie van de hal. Althans, op het gebied van energie. Hiermee neemt het bouwbedrijf de rol op zich van een zogenaamde Energie Service Company (Esco). Betrokkenen gaven voorafgaand aan de ondertekening van het contract een korte toelichting.

Duurzaamheid

De Leeuwarder IJshal is een juweeltje als het gaat om duurzaamheid, zo verklaarde Folkert Linnemans,  manager innovatie bij BGDD.  “Het beheer van een IJshal heeft uiteraard te maken met het reguleren van warmte en kou. Dan moet je op alle details letten. Dat hebben wij tijdens de bouw op alle fronten gedaan. Door slim om te gaan met de inrichting van de ijsvloer en omliggende boarding zorgen we er voor dat de koelmachines ’s nachts minder hard draaien, door de kleuren van ons dak houden we beter de kou vast, door stortgas van de afvalberg Schenkenschans af te vangen en te transporteren naar de hal maken we elektriciteit en warmte.  Verder hebben we hier vijfhonderd zonnepanelen op het dak liggen. Onze aardgasreductie is met al die maatregelen ten opzichte van vroegere ijshallen met 99,5 procent gedaald; ons elektriciteitsverbruik nog eens met vijftig procent.”

 

Groot compliment

In totaal vergden al deze bouwkundige innovaties een extra investering van 800.000 euro. Een half miljoen euro van dat bedrag werd gefinancierd door middel van een lening uit het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE), dat in september 2014 het licht zag. “We zijn nu een klein jaar bezig en hebben tachtig projectplannen ten behoeve van energie transitie beoordeeld”, zegt Fondsdirecteur Jan Willem Rösingh. “Maar de wijze waarop het project door Dijkstra Draisma is doordacht en tot in detail is uitgewerkt verdient een groot compliment. Zo’n gedegen financiële onderbouwing zien we niet vaak.”

 

Put the money where youre mouth is
BGDD financierde de overige 300.000 euro. waarmee het bedrijf de rol van Energie Service Company (Esco) op zich neemt. De bouwgroep heeft daar overigens een groot belang bij, zo legde directeur Biense Dijkstra uit. “Dit is een manier van zakendoen die ons erg ligt. Put the money where your mouth is.  Wanneer jij zegt dat jij met de door jou ingediende aanneemsom bij bouwprojecten forse exploitatievoordelen kunt halen kun je ook verantwoordelijkheid op je nemen om het te gaan bewijzen. We hebben nu een contract voor vijfentwintig jaar en natuurlijk hopen we dat we al enkele jaren eerder alle kosten hebben terugverdiend.”

 

BGDD contract ondertekenen elfstedenhal

 

Het mes snijdt aan twee kanten

Volgens alle betrokkenen snijdt het mes bij dit soort overeenkomsten aan vele kanten. “De eigenaar van het gebouw krijgt lage exploitatielasten en veel zekerheden”, zegt Linnemans. “Ook voor de bouwers is het een kans; zij krijgen een veel grotere verantwoordelijkheid en kunnen door dit soort contracten mensen aan het werk houden. Goed dus voor de economie. En, laten we niet vergeten, de wereld wordt er weer een stuk groener van.”

 

Voorbeeld

Ook Gedeputeerde Michiel Schrier had alleen maar goede woorden over voor het initiatief. “Zo willen we natuurlijk graag dat projecten in Fryslân aangepakt worden. Ik hoop dat het een voorbeeld zal zijn voor vele andere projecten.” Rösingh zag ook commerciële kansen voor de ontwikkelaar: “Een dergelijk innovatief project is uniek. Het kan een mooi voorbeeld zijn voor andere projecten, waaronder natuurlijk ook schaatshallen, waar dan ook.” Biense Dijkstra kan niet voorkomen dat zijn ogen bij een dergelijk onderwerp gaan twinkelen, maar de ondernemer stelt nuchter: “Natuurlijk, dit maakt ons razend enthousiast. Maar ik laat eerst graag resultaten zien, voordat we hoog van de toren blazen. Tja, op dat punt zijn we dan weer echte Friezen.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement