Ondernemend Friesland nieuws

Elfwegentocht: twee fossielvrije vervoersweken in 2018

Achttien procent van alle CO2-uitstoot in Nederland komt voor rekening van verkeer en vervoer, aldus onderzoeksbureau CE Delft. En daarbij is geen enkel aandeel meegenomen van internationale lucht- en scheepvaart, omdat daar internationaal andere CO2-uitstoot-rapportages voor gelden, anders was het aandeel mobiliteit nog een flinks stuk groter. Hoe dan ook; feit is dat vervoer – en met name autorijden – een grote invloed heeft op de uitstoot van CO2 in Nederland. Het is dan ook bijna logisch dat het evenement Leeuwarden-Fryslân 2018 ervoor heeft gekozen om in het kader van de Elfwegentocht te organiseren dat van 1 tot en met 14 juli 2018 zoveel mogelijk mensen zich in

Fryslân fossielvrij zullen voortbewegen.

De Elfwegentocht haalt in juli 2018 zoveel mogelijk elektrische auto's, busjes, scooters, e-bikes, groengasbussen en andere duurzame voertuigen naar Fryslân. Er komen deelauto’s, moderne liftplekken en andere manieren om samen te reizen naar onze provincie. De Elf­wegen­tocht-onderzoeks­groep (Culturele Hoofdstad, Rijkswaterstaat, NS, Arriva, Gemeente Leeuwarden en Urgenda) bekijkt praktische uitdagingen en zoekt naar oplossingen op maat. De twee weken worden afgesloten met een feestelijke parade van futuristische duurzame voertuigen. Iedereen kan hieraan meedoen; van jong tot oud, van kleuterklas tot energiecoöperatie en van bedrijfsafdeling tot technische studie: ‘de hele mienskip doet mee!’, aldus een persbericht.

 

Citystep

Onderwijsinstellingen zijn enthousiast en bieden studenten de kans een bijdrage te leveren aan de Elfwegentocht. Zo maken jongeren van ROC Friese Poort een CityStep, een duurzaam vervoermiddel voor korte afstanden. Verder worden er duurzame infrastructuurprojecten opgezet en speciale evenementen en campagnes uitgevoerd.

 

Optocht
Ook het Friese basisonderwijs zal zijn steentje bijdragen. Schoolkade (onderdeel van Kunstkade) gaat, in samenwerking met alle 50 basisscholen (groepen 5 en 6) in de gemeente Leeuwarden, een voorstelling maken voor het Adje Lambertz-festival. Eén van de onderdelen van dit festival betreft een optocht (26 mei 2018), waarvoor onder meer caravans worden gebruikt. De schoolkinderen zullen deze caravans, die tevens tijdens de Elfwegentocht worden ingezet, versieren met knutselwerken die gemaakt zijn van afval (plastic en papier).

 

De Elfwegentocht valt onder de paraplu van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. De Freonen zijn een grote groep bedrijven, studenten, overheden, scholen, dorpen en andere organisaties die samen werken aan een fossielvrij Fryslân.

 

Oproep 

Het team van de Elfwegentocht zoekt bedrijven die stallingsruimte kunnen bieden voor een caravan (zie verhaal) en tevens de schoolkinderen op een speciale excursiedag willen ontvangen voor hun knutselwerkzaamheden. De caravans bieden bedrijven een kans zich te profileren, zowel tijdens het Adje Lambertz-festival als de Elfwegentocht.

Wilt u als bedrijf actief meehelpen aan dit onderwijsproject? Laat het weten aan Marga Witteman, coördinator Onderwijs van de Elfwegentocht, via marga.witteman@elfwegentocht.nl.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement