Ondernemend Friesland nieuws

De Estafettewinkel in Harlingen beleeft zijn wedergeboorte

Coby Idsenga Kringloop Estafette Omrin

In juli 2014 werd de Estafette-kringloopwinkel in Harlingen landelijk nieuws, toen een gigantische vlammenzee het pand in as legde. Jarenlange arbeid en een enorme hoeveelheid artikelen gingen letterlijk in rook op. Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en mogen de medewerkers van de Estafette hun intrek nemen in een gloednieuw pand. “Het was keihard werken, maar we zijn ontzettend blij.”

Kringloop
Coby Idzenga werkt al een behoorlijke tijd voor Omrin, dat met de Estafette-keten zeven kringloopwinkels door geheel Friesland heeft opgezet. Volgens haar is het principe van deze winkels precies datgene waar Omrin voor wil staan. “Het sluiten van de kringloopketens, dat is het doel”, vertelt ze. “Dus hergebruiken wat hergebruikt kan worden en uiteindelijk zo min mogelijk afval produceren. In deze tijd met schaarse grondstoffen is dat natuurlijk een hele goede tendens. Er is zó veel opnieuw te gebruiken, als je nu bij ons in de winkel staat, kijk je je ogen uit. Er is ontzettend veel te doen en het is goed dat dat bewustzijn er nu ook echt is.”

Ontreddering
De brand in Harlingen zorgde vorig jaar voor ontreddering bij de medewerkers van de winkel. “De Estafette-winkels hebben veel mensen in dienst, die hier actief zijn voor een werkgelegenheidsproject, vrijwilligerswerk, of dagbesteding”, vertelt Idzenga. “Voor die mensen valt opeens een vorm van stabiliteit en ritme weg en dat is heel vervelend. Natuurlijk, we hebben tijdelijk een klein pandje kunnen gebruiken aan de overkant van de straat, maar het feit dat we nu een compleet nieuw pand hebben, betekent heel veel voor ons. Ook veel werk, trouwens. Het pand werd kaal opgeleverd en dus moesten we de inrichting helemaal zelf verzorgen. Ik geloof dat we duizenden artikelen door onze handen hebben laten gaan. Een zeer arbeidsintensieve tijd, maar het is het allemaal waard.”

Textiel
Met name de kleding is een grote factor binnen de kringloopwinkels. “Textiel wordt los ingezameld in Nederland en in veel Friese gemeentes voert Omrin de inzameling en sortering uit tussen wat wel bruikbaar is en wat niet. Omrin werkt hierin samen met onder andere Reshare in een sorteercentrum”, gaat Idzenga verder. “Wat verkocht kan worden, komt dan in de winkels.”

“En het is fijn om te zien dat de medewerkers overal in deze winkels wel werk kunnen vinden. De kassa, de horeca, het schoonmaken, ze vinden altijd wel iets waar ze goed in zijn en waar ze mee aan de slag kunnen. En nu we echt weer in een nieuw pand aan de slag kunnen, hebben ze hun ritme en dagbesteding definitief terug.”

Een nieuw begin
De opening van het nieuwe pand vond plaats op 3 oktober en gold echt als een nieuw begin. Samen met de wethouder en de voormalig filiaalleidster, werd het estafettestokje doorgegeven aan een nieuwe generatie. “De nieuwe winkel is helemaal toekomstbestendig”, besluit Idzenga. “We hebben de afgelopen tijd de handen letterlijk vol gehad, maar ik heb hele goede hoop op een prachtige toekomst. Het is heel bijzonder dat zoiets moois kan ontstaan uit zo’n vreselijke gebeurtenis.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement