Ondernemend Friesland nieuws

Friese 200e buurt profiteert van samen energie besparen met Buurkracht

Friese 200e buurt profiteert van samen energie besparen met Buurkracht

In het Friese Folsgeare is de 200e Buurkrachtbuurt in Nederland van start gegaan. Een team van enthousiaste inwoners gaat samen met zo veel mogelijk dorpsgenoten energie besparen. In Buurkrachtbuurten verlagen actieve deelnemers hun energielasten met gemiddeld € 575,- per jaar. Dat is een vermindering van maar liefst 33%. Samen verdienen ze al ruim € 850.000,- per jaar terug op hun energierekening.

Verduurzaming leeft in Folsgeare. Mario Grims, die samen met Bauke Posthuma en Hans-Erik Iken het dorpsteam vormt: “Een kwart van de 120 woningen heeft bijvoorbeeld al zonnepanelen op het dak. Met betere isolatie er is nog veel winst te halen. Zeker ook op comfort in huis. We zijn alvast aan het inventariseren wat het jaarverbruik van huishoudens in het dorp is en wat dorpsgenoten samen willen en kunnen doen aan technische maatregelen. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om een energiecoöperatie te starten, waarmee we de weg vrijmaken voor gezamenlijke projecten zoals een zonnedak op het dorpshuis.”

 

Energiebesparing en -opwek in Friesland

Friesland staat aan kop van de HIER Klimaatmonitor, mede dankzij de grote hoeveelheid aan energiecoöperaties en zonneparken in de provincie. Sinds begin dit jaar werkt de Energiewerkplaats Fryslân samen met Buurkracht. De Energiewerkplaats Fryslân ondersteunt vooral bij collectieve duurzame energieproductie. Buurkracht voegt daar gezamenlijke energiebesparing in dorpen en buurten aan toe. Buurtbegeleiders Michel Hania en Sicco Boorsma verbinden de beide organisaties en ze begeleiden de energiebesparende buurten en dorpen.

 

Isolatie populairst onder energiebespaarders van Buurkracht

Deelnemers aan Buurkracht die energiebesparende maatregelen namen brachten hun CO2-uitstoot al met gemiddeld 38% omlaag. Gezamenlijk komen zij op een vermindering van jaarlijks twee miljoen kilogram CO2. Hiervoor moeten 200.000 bomen een jaar lang groeien. De populairste maatregel is spouwmuurisolatie (600), gevolgd door zonnepanelen (550) en vloerisolatie (220).

 

Samen energie besparen versterkt het buurtgevoel

Behalve energiewinst, ervaren actieve Buurkrachtdeelnemers ook een sterker buurtgevoel. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. “De deelname en verbondenheid met een Buurkrachtinitiatief lijkt de intentie om energiegedrag aan te passen te vergroten. En we vinden ook de omgekeerde werking; samen energie besparen versterkt het gevoel van verbondenheid met de buurt”, aldus hoogleraar en onderzoekster Linda Steg.

 

Buurkracht is ‘samen energie besparen’

Buurkracht helpt buurten grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt bij besparingsmaatregelen. De buurt krijgt een buurtbegeleider, bewoners krijgen inzicht in hun energieverbruik en Buurkracht helpt bij het enthousiasmeren van de buurtgenoten. Meer cijfers en buurtervaringen staan in het Buurkracht Jaarboek op www.buurkrachtjaarboek.nl. Mail voor meer informatie naar service@buurkracht.nl

Buurkracht is een gratis en niet-commercieel initiatief van Enexis Groep, dat vanuit Enexis Netbeheer de stroom- en gasnetten aanlegt en onderhoudt. Provincies en gemeenten zijn eigenaar van Enexis Groep. Ook netwerkbedrijven Rendo, Cogas en Alliander dragen actief bij aan Buurkracht.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement