Ondernemend Friesland nieuws

Friese koffie scoort goed in de jaarlijkse Koffie Top 100

Friese koffie scoort goed in de jaarlijkse Koffie Top 100

Dit jaar zijn een record aantal Friese horecazaken doorgedrongen tot de Misset Koffietop100, de prijs voor de beste koffie van Nederland.

Friese finalisten

Ondanks de steeds sterker wordende concurrentie, hebben dit jaar een record aantal Friese horecazaken een plek veroverd in de Koffie Top 100 en voor het eerst hebben twee Friese horecazaken de top10 bereikt. De hoogste plaats en Friese provinciewinnaar is Coffee Central uit Leeuwarden op de zesde plaats. Deze espressobar van ondernemer Bouwinus is al jaren een vaste waarde in de hogere regionen van de lijst. De jury laat zich uit in louter superlatieven: ‘Topfilterkoffie, topespresso en topcappuccino!’ De cappuccino heeft ook nog een extra Fries tintje, want deze werd namelijk gemaakt met de biologische melk van Zuivelrijck uit het Friese Rotstergaast.

Volgens Bouwinus is het bereiken van de hoge positie de kroon op zijn koffiewerk, maar hij is al weer druk bezig met nieuwe plannen. Zijn koffiebar Coffee Central wordt de komende maanden verplaatst van de monumentale bibliotheek naar het nabijgelegen oude waterleidinggebouw en gaat verder onder de naam GrandcaféZ.

 

Ook ’t Smelnehûs uit Drachten gooit hoge ogen met de achtste plaats en de speciale nominatie van “beste koffie in een grand café in Nederland”. De andere koffietoppers uit Friesland zijn Trambaan8 uit Oosterwolde, Royaal Belegd uit Sneek, Doppio Espresso uit Joure en Nobel uit Ballum.

 

Koffietop100

De Koffietop100 wordt jaarlijks georganiseerd door Misset Horeca, het toonaangevende magazine voor de horeca. Honderden koffiebedrijven worden in drie rondes bezocht door een vakjury, mystery guests en de hoofdjury. Zij gaan op zoek naar de beste koffieserverende bedrijven van ons land. Bij elk bedrijf worden dezelfde dranken in dezelfde volgorde geproefd: eerst een zwarte koffie (filter, americano, long black of lungo), dan een espresso en als laatste een cappuccino. Deze worden beoordeeld op een aantal criteria, waarbij de jury dezelfde manier van scoren hanteert als het World Barista Championship (WBC).

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement